Az elmúlt pár napban három társunkat veszítettük el. Tragédiájuk közös pontja, hogy a figyelmetlen autóvezetők okozták a halálukat... Áttért a menetirány szerinti bal sávba, nem vette figyelembe, hogy mellette, a belső sávban egy motor halad, szabálytalanul és körültekintés nélkül fordult meg - szalagcímek az augusztusi baleseti hírekből, s mindegyik mögött egy-egy elhunyt motorostársunk szerencsétlen tragédiája áll.

baleset-megelozes-2014-1282
Ugye mindannyian átéltünk már ilyen helyzetet?

Mint bizonyára láthatjátok, a Sportmotor hasábjain igyekszünk minél nagyobb teret adni a baleset-megelőzés különböző eszközeinek, legyen szó vezetéstechnikáról vagy a védőfelszerelések használatáról. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy sokkal könnyebb lenne megelőzni az ilyen szituációkat, ha nem a szabályosan haladó motorosnak kellene felkészülnie a figyelmetlen vagy szándékosan szabályt szegő autósokra. Felmerül hát újra a gondolat, melyről pár hete már beszámoltunk, miszerint B kategóriás jogosítvánnyal ne lehessen automatikusan robogót és ötvenes motort vezetni. Legyen az autóvezetői képzés része egy 2-3 órás kismotoros gyakorlat, hiszen ezzel duplán nyernének a közlekedők.

A váratlan akadályok kikerülésénél is jó hasznát veszi az ember, ha begyakorolja az ellenkormányozás trükkjeit, majd ezt elsajátítva a vészfékezés-kikerülés kombinációját. Szó szerint életmentő lehet az ilyen tudás vészhelyzetben...

Egyrészt így a frissen vizsgázott B-s jogsit szerző vezetők nem tapasztalatlanul ülnének robogóra, másrészt a kétkerékre soha nem pattanó autósok megtapasztalnák, milyen védtelen is az ember az apró vason, és talán jobban odafigyelnének ránk a forgalomban. Persze ezt a javaslatot lesöpörték anno, mondván, hogy drága mulatság. Drága, mi?! Két óra városi vezetés a sulik díjszabásától függően 2400-2800 forintba kerül. Ha ennyit nem ér meg, hogy figyelmes, körültekintő vezetőket neveljünk, akkor tényleg nagy a baj...

Ti mit gondoltok: javítana az autós-motoros közlekedés helyzetén, ha mindenki megtapasztalná, milyen is motorral lavírozni a városban?