Ősszel és télen különösen fontos, hogy a jármű világítóberendezései tökéletesen működjenek, ezért a rendőrség a korábbi évekhez hasonlóan 2014-ben is meghirdette a Látni és látszani elnevezésű országos kampányát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében a személy-, illetve tehergépkocsik, a motorkerékpárok és kerékpárok vezetői október 2-től december 12-ig ingyenesen élhetnek a lehetőséggel, hogy az akcióhoz csatlakozott szervizekben járművüket a szakemberek átvizsgálják. Az akcióban optikusok is részt vesznek, akik ugyancsak térítésmentes látásellenőrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

latni-es-latszani-2014-3064
A kiemelt ellenőrzés során nem csak a világítótestek működését, hanem azok szabályos beépítését is vizsgálják

Múlt héten kezdődött és december közepéig tart a fokozott közúti ellenőrzés, mely során a rendőrség teljes körűen és kiemelten vizsgálja a személy-, illetve haszongépjárművek, a motorkerékpárok és kerékpárok világítását, láthatóságát, továbbá a vezetői engedélyben szereplő szemüveg és/vagy kontaktlencse viselését. Fontos kitétel, hogy a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján számon kérhetik a vezetőtől a tartalék szemüveget is, ami talán nem minden közlekedő előtt ismert. Az akcióról szóló híradásokból gyakran kimarad, de ez utóbbi a rendelet nyolcas számú mellékletének értelmében azok számára kötelező, akiknek kártya formátumú jogosítványába a 110-es kiegészítő kódot rögzítették.

Tavaly kétszáznál is több autós szakszerviz és csaknem száz optika állt a Látni és látszani szlogen mögé, míg a másik oldalon 15 ezer gépjárművezető csatlakozott a kampányhoz, illetve ezres nagyságrendben végeztek ingyenes látásvizsgálatot. Az idei résztvevők listáját a Látni és látszani honlapon találjátok meg.