Ha a papírformát és a végeredményt nézzük, első ránézésre semmi különös nem történt, elvégre Marquez behúzta újabb idei győzelmét, vagyis a hetedik forduló után is veretlen. A meccs azonban korántsem volt ilyen sima, hiszen Rossi sokáig vezetett, majd Pedrosa próbálta meg nagy elánnal megtörni az ifjú HRC-s hegemóniáját.

catalunya-2014-121
Rossi sokáig vezetett

Marquez azonban gyorsabb és okosabb volt nála, sőt Dani végül a biztos második helyről is lecsúszott, amikor az utolsó körben egy szűk jobbosban megpróbált belső íven előzni, de a lehetetlen helyzetből csak egy ütközést tudott kihozni, amitől kicsúszott, s így csak Rossi mögött ért be, harmadikként.

Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy megjegyezzük az ausztrál Jack Miller nevét. A Moto3 egyik legnagyobb tehetsége csak a kilencedik rajthelyet szerezte meg, ráadásul a warm-up-on sem tudott csiszolni a technikán, mert vasárnap reggel félig vizes pálya várta az ébredő versenyzőket.

catalunya-2014-118
Jack Miller

Miller az egész versenytávon az élboly végén, a hetedik-kilencedik helyen utazott, és az egész évben a motorerőre és a végsebességre panaszkodó KTM-es pilóta a hosszú katalán célegyenesben bizony rendre le is maradt hondás ellenfelei mögött. Az összetettben Fenatit kellett maga mögött tartania, azonban erre egyre kevesebb esélye maradt, látva, hogy az olasz a második-harmadik pozícióért csatázott, míg ő a vége előtt 4-5 körrel már csak a hatfős boly szélárnyékától leszakadva, messze mögöttük motorozott.

Ami ezután következett, az meglepte az egyébként izgalmakhoz szokott Moto3 rajongókat is. Az ausztrál fiatal mindössze egy kör alatt ledolgozta 1-2 másodperces hátrányát, és az élen folyó kakaskodást kihasználva az utolsó kör elejére felzárkózott a boly mögé. Tudva, hogy nincs esélye az egyenesben, inkább a kanyargós középső részen próbált előretörni, hogy befogja a ponttáblázatban őt üldöző Fenatit. Siker koronázta tettét, ugyanis Fenati a gyors balosban hibázott, Miller pedig megelőzte őt, így a tabellán is sikerült bebiztosítania vezető helyét, s hétpontos előnnyel várhatja a folytatást.

catalunya-2014-119
Alex Marquez a Moto3-ban aratott fölényes győzelmet

A legkisebb géposztály versenyét egyébként az ifjabb Marquez nyerte, rajt-cél győzelemmel, megszerezve a Honda első idei győzelmét a Moto3-ban. Az élete legjobb eredményéért küzdő Ajo pedig egy látványos „magyar vándor” előadással írta be magát a MotoGP történelemkönyvébe, még ha emiatt le is csúszott a sokáig biztosnak tűnő második helyről...