Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor 1994 nyarán a Duna-parton ülve megláttuk a hatalmas kamerával közeledő operatőrt. Azt gondoltuk, valamelyik helyi tévé készít összeállítást a dunaföldvári motorostalálkozóról, de azóta kiderült, hogy sokkal többről volt szó, hiszen egész estés film kerekedett a forgatásból... Így készült a Bájkerek.

Közel húsz év telt el azóta, és jó szerencsém úgy hozta, hogy nemrégiben sikerült elérni az alkotókat, akik készségesen meséltek a Bájkerek című film készítéséről, hogy a kilencvenes évek óta felnőtt generáció is belekóstolhasson, milyen volt akkoriban motorozni. Báthory Orsolyát kérdeztük a kulisszatitkokról.

- Mennyi idő alatt forgattátok le a filmet?

- Júniustól szeptember közepéig szinte minden hétvégén dolgoztunk, városról-városra járva kerestük fel a legnépszerűbb motorostalálkozókat.

- Milyen kamerákkal dolgoztatok?

- Egy baromi nehéz, szerintem legalább hatkilós SVHS kamerával forgattunk, nem volt könnyű meló egész nap cipelni a méretes "csomagot".

- Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen különleges témát dolgozzatok fel?

- Egy-két barátom ismert motorosokat (többek között a foktői csapatot), és érdekelt minket ez a szubkultúra, kíváncsiak voltunk, hogy az, amit kamaszfejjel az Easy Riderben láttunk, mennyiben hasonlít a harminc-negyven évvel későbbi magyar állapotokhoz, hogyan honosodott meg itthon a coloros klubok története.

Bájkerek film
Ahová nem törnek be a divatirányzatok... A bőr és a farmer ma is jellemző viselet a találkozókon. (Dunaföldvár, 1997. Fotó: Dragjano)

- Kik vettek részt a munkában?

- Forgatni általában hárman mentünk, Illés Judit szerkesztő, az öcsém Báthory András és én, az operatőri feladatokat általában András látta el a csapatban. Ezen felül még nagyon sokan segédkeztek az utómunkában, őket természetesen a stáblistában név szerint is felsoroltuk.

- Gondolom több tíz órányi filmszalag készült, amiből azután összeállítottátok ezt az ötvenperces esszenciát. Mennyi ideig tartott megvágni a sok-sok anyagot?

- Úgy emlékszem, tizennyolc-húsz órányi nyers felvétel volt, amit hónapokon át scripteltük és szerkesztettük, a vágásra pedig nagyjából 2-3 hetünk volt. Mivel teljesen ingyen, lelkesedésből forgattuk, a kész filmmel megkerestük a Magyar Televíziót, így a tévé és a Színművészeti Főiskola finanszírozták a vágást, valamint a hang utómunkáit. Végül ez lett a diplomafilmem is.

Bájkerek film
A Duna akkoriban is igen magas vízállással riogatta a motorosokat, de így is szép számmal gyűltek össze Dunaföldváron, a Bombikers találkozóján (Fotó: Dragjano)

- Hol láthatták a Bájkereket a motorosok?

- Az MTV-ben két-három alkalommal sugározták, és pár évvel később Kepes András is "felkészült" belőle egy motorosokkal készült műsorához. Egyébként van belőle egy negyedórás angol feliratos rövid változat is, azt külön kérésre készítettük el.

- Húsz év nagy idő, kérlek mesélj kicsit, hogy mi történt az alkotókkal azóta, illetve jelenleg foglalkoznak-e bármilyen, motorosokhoz köthető munkával?

- Igen, az öcsém airbrush-festéssel foglalkozik, így természetesen motorokat is szépít, a munkái megtekinthetők a Báthory Design oldalán.