Utólag már egészen nyugodtan leszögezhetjük, hogy a MotoGP argentin futama már a rajt előtti pillanatokban eldőlt. Történt ugyanis, hogy szinte az egész mezőny - beleértve a meglepetésre első soros edzéseredményt elérő Suzukit - hátra kemény keverékű gumit választott, azonban a két gyári yamahás extrakeményre voksolt.

motogp-argentina-2015-4814

Meg is látszott a tempójukon - míg az élen Marquez lenyomta a kiváló startot produkáló suzukist, addig a hangvillások csak az első boly végén szerénykedtek. A verseny feléig úgy tűnt, hogy a HRC pilótája döntött jól, mert stabil, négy másodperc körüli előnyt épített ki az őt üldöző két gyári Ducatival és a hozzájuk felzárkózó Rossival szemben.

motogp-argentina-2015-4815

A futam utolsó harmadában egyértelműen kijött a különbség az eltérő keménységű gumik között, a pálya első, nyújtott kanyarjaiban csaknem fél másodpercet hozott Rossi a spanyollal szemben, s három körrel a vége előtt meg is érkezett ifjú vetélytársa mögé. Első támadását még sikerrel hárította a hondás, azonban a következő kísérletnél már úgy festett, hogy Marquez - a biztos második pozíció helyett - inkább presztízskérdést csinált a befutóból, és egyből vissza akart támadni az olasznak.

Rossi és Marquez ütközése

A pálya leghosszabb egyenese végén megpróbálta visszaelőzni Rossit, ám a manőverből csak egy ütközésre tellett, majd ebből sem „okulva" a kigyorsításon megpróbált ismét mellé menni, azonban ekkor összeakadt az első kereke Rossi hátsójával. Elesett, s mivel a Honda is alaposan összetört, nem folytathatta a küzdelmet. Eközben mögöttük Dovizioso, Iannone és a látványos versenyt futó Crutchlow érkezett - az alig harmincéves brit az utolsó két kanyarban határozottan szúrt be a ducatisnak, megszerezve idei első dobogós helyezését.

motogp-argentina-2015-4813

A Doctor újabb mérföldkőhöz érkezett, mert ahogy korábban egy-egy valódi, idegőrlő csatában törte meg ellenfeleit, most ugyanez történt az eddig tényleg rendíthetetlennek tűnő Marquezzel szemben is. Egy bizonyos: az idei világbajnokság izgalmasabb, mint a korábbi évek küzdelmei, ráadásul többesélyes, mert a második és harmadik helyen álló, rendkívül egyenletes teljesítményt nyújtó Dovizioso és Iannone egyértelmű kihívóvá lépett elő. Természetesen a tabellát hat ponttal vezető Rossi a trófea jelenlegi legnagyobb esélyese, ugyanakkor a tetemes, harmincpontos lemaradást felhalmozó Marquezt sem szabad még leírnunk. Folytatás Spanyolországban, május harmadikán.