A rajtot követően aligha gondolhatta valaki is, hogy a verseny során Marquez és Rossi brillírozása adja majd a futam sava-borsát. A start ugyanis egyikőjüknek sem sikerült valami fényesen - a Doctor gyenge edzéseredmény után a középmezőnyben, a 10-15. hely között ragadt, míg Marquez a féktávot elszúrva majdnem ütközött, kicsúszott a célegyenes végén fekvő gyors jobbosban, így csak a mezőny végéről kezdhette meg a felzárkózást.

motogp-qatar-2015-4617

Eközben az elképesztő startot teljesítő Lorenzo furakodott a villámgyors Ducatik közé - Dovizioso, Iannone és Hernandez kőkeményen megnyomta az első pár kört, a spanyol Yamahás csak a maximumot motorozva tudott lépést tartani velük. A háttérben ezalatt Rossi - a gyengébb első körök után - tempót váltott, sorra vadászta le ellenfeleit, majd az ötödik helyen - végre üres térben, ellenfelek nélkül motorozva - egy leggyorsabb kört motorozva adta a többiek tudtára, hogy igenis számolni kell vele. Marquez is igyekezett, gyakran kettesével vadászta le ellenfeleit, azonban a 7-8. hely környékén kissé megrekedt, ami miatt jókora hátrányba került az akkor már Rossi által ötfősre duzzadt élbollyal szemben.

motogp-qatar-2015-4618

Elképesztő végjáték

Hernandez nem tudta tartani a legjobbak tempóját, így végül a gyári Yamaha-Ducati kvartett magánversenyévé szűkült az elsőségért és a a dobogós helyekért vívott küzdelem. Egyik versenyző sem tudott magabiztos előnyt kiépíteni, sőt inkább a Moto3-ra jellemző test-test elleni csaták voltak jellemzőek. Akik korábban bírálták a GP legfelsőbb osztályát, hogy kevés a csata és az izgalom, azok most elégtételt kaphattak - valóban az utóbbi évek egyik legjobb meccse alakult ki a négyes között.

motogp-qatar-2015-4614

A fináléra már egyértelműen kirajzolódott, hogy Rossi és Dovizioso között dől majd el a győzelem sorsa, és a Ducati végsebességét látva úgy tűnt, Dovinak elég a második helyen fordulnia a célegyenesre, hiszen erőből is lehajrázhatja a Doctort. Így is tett, az utolsó körben árnyékként követte a yamahást, azonban nem véletlenül hívják a szakág mesterének a kilencszeres világbajnokot, ő is pontosan tudta, hogy olasz vetélytársa erre készül.

motogp-qatar-2015-4615

Így aztán az utolsó két kanyarra koncentrálva tökéletesen gyorsított ki a végtelen hosszú katari célegyenesre, míg Dovi ezúttal kicsit elkapkodta a dolgot, és az ívről kissé lecsúszva már nem volt ideje faképnél hagyni a történelmi győzelmet szerző yamahást, mögöttük pedig - a szintén olasz - Iannone futott be.

Rossi a verseny után úgy nyilatkozott, hogy élete egyik legjobb futamát élte át itt Katarban, s egyben kiemelte, hogy ez nem egyedül az ő érdeme - az egész csapat profi, összehangolt munkájának köszönhető, hogy ilyen fantasztikus versenyt futott.

motogp-qatar-2015-4613

Bár nem nyertek, de örülhettek a Ducatinál is, elvégre mindkét motorjuk dobogós helyen zárt, vagyis úgy tűnik, hogy a vörösökkel is komolyan számolni kell az idei futamok során. Nem úgy a Honda, ahol Pedrosa - alkarproblémáival küszködve - kissé beleszürkült a mezőnybe, és a príma edzés után eseménytelen versenyt futva hatodikként zárt, míg Marquez ezúttal nem tudott csodát tenni, és bár az egész mezőnyön átverekedte magát, végül csak az ötödik helyen intették le.

Folytatás két hét múlva az Egyesült Államokban, azon belül is Texasban, a villámgyors austini pályán.

Végeredmény - MotoGP Qatar:

1. Valentino ROSSI

2. Andrea DOVIZIOSO

3. Andrea IANNONE

4. Jorge LORENZO

5. Marc MARQUEZ

6. Dani PEDROSA

7. Cal CRUTCHLOW

8. Bradley SMITH

9. Pol ESPARGARO

10. Yonny HERNANDEZ

11. Aleix ESPARGARO

12. Danilo PETRUCCI

13. Scott REDDING

14. Maverick VIÑALES

15. Hector BARBERA

16. Stefan BRADL

17. Nicky HAYDEN

18. Eugene LAVERTY

19. Mike DI MEGLIO

20. Alex DE ANGELIS

21. Marco MELANDRI

22. Loris BAZ