Ismét sikerült túlszárnyalni az egy szezonnal korábbi adatokat, derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség hétfőn megjelent közleményéből. A legfontosabb, hogy nagy mértékben, csaknem hét százalékkal többet fogyasztottunk benzinből és gázolajból, mint 2013-ban, jóllehet, a növekedés nagyobb szeletét a gázolaj teszi ki, míg a benzinből inkább a drágább, adalékolt, illetve 98-as oktánszámú variánsok voltak népszerűek.

uzemanyag-fogyasztas-2014-3766

Az adatokból kiderül, hogy az év végi áresésnek nem volt akkora szerepe ebben, mint az elsőre gondolnánk, ugyanis a valódi kiugrást 2014 első három hónapja hozta, amikor is nyolc százalékkal szárnyaltuk túl 2013 hasonló időszakát, majd a növekedés 5-6 százalékra csökkent az év végére.

uzemanyag-fogyasztas-2014-3770

Az arányokon felül érdemes a konkrét számokra is pillantást vetni, ugyanis óriási mennyiségekről van szó - a 95-ös benzin egy főre eső éves mennyisége meghaladta a 119 litert, persze beleértve a járművel nem rendelkező állampolgárokat is. A gázolajból még ennél is többet, összesen 1,733 milliárd litert forgalmaztak, s ezen belül is kimagasló a prémiumgázolajok térnyerése, melyekből negyedével több fogyott, mint egy évvel korábban.