aladar644 2019. november 19. 5

Erdély 2015

Remélem nem baj,hogy egy korábbi túrámról készítek ide egy albumot,de a nyári Törökországi úthoz némileg kapcsolódik. Mint ott látható,Rodostón a Rákóczi emlékházban Mikes Kelemen idézet olvasható a székelykapun. Nos,2015-ben jártunk Zágonban, Mikes szülőhelyén. Rákóczi év van,tehát szerintem most ennek kapcsán itt is megidézhető.. Csak érdekességképen, a Kovásznai katolikus templom előtt felállított , Mindszenty Józsefet,és Márton Áront ábrázoló két szobrot,és a Rákóczi Ferenc szobrát Varga Gábor szobrász barátom készítette.

Az odavezető útat kacskaringósra terveztem,a jól ismert Trans-okon keresztúl,de városokban meg megállva, külön részletezést nem tennék,hiszen a képekről felismerhetőek.
A legkeletibb szállásunkat viszont mindenkinek figyelmébe ajánlom: OJTÓZ. Kevésbé ismert,pedig az egyik ezeréves határ. Az ott látható kőépület tervezője egy olasz származású kőfaragó mester,bizonyos Anselmo Pittino egyik unokáját jól ismertem (sajnos már csak múlt időben) hiszen a sors Kézdivásárhely mellől ide sodorta.
Hajdanában csendőr laktanya, lovas istállóként működött.
Érdemes meglátogatni,és az út motoros szemmel nézve is vonzó:)))

Visszafele Makón töltöttünk két napot, megkapó kisváros.