Nesze neked Bosznia, Avagy a vörös csillag árnyékában


2020. június 25., csütörtök 9:00 2020. június 28., vasárnap 17:00

Bosznia - Horvátországƒ
Nesze neked Bosznia! Avagy a vörös csillag árnyékában
A túraútvonal változtatásának jogát az időjárás, külső behatások és a mindenkori igények figyelembe vételével fenntartom!
2020.06.25. – 06.28. időtartam, 4 nap túra táv: cca.1425 km
https://greengos.hu/
Összeállitottunk egy kitűnő boszniai motoros túrát, az országra jellemző gyönyörű tájakkal, vízesésekkel, látványosságokkal. Ezeket úgymond megfűszerezzük a volt Jugoszlávia jelentős történelmi helyszineivel, amolyan tőrténelmi időutazást is tartunk. Megismerkedünk Bosznia és líkai régió vendégszerető, kulináris arculatával.
A túra kiindulópontja Eszék, így gyorsan magunk mögött tudjuk hagyni az egyhangú síkságot, Magyarországról egyszerű és gyors a megközelítése. Gyorsan elérjük a jellegzetes boszniai hegyvidéket. Útközben felmotorzunk a Manjaca hegyre, ahol az egykori néphadsereg tartotta a lövészeteket, hadgyakorlatokat, elmotorozunk az egykoron tündöklő kaszárnya mellett. Bihaćon megtekintjük az AVNOJ (Jugoszláv Népfelszabadító Antifasiszta Tanács) első ülésének színhelyét. Meglátogatjuk Jajcét, az AVNOJ második ülésének helyszinét. Valójában itt alapult meg Jugoszlávia. Ez a város egyedülálló abban is hogy a város területén belül otthont ad a világ 12 legszebb vizesése közé sorolt Pliva vízesésnek. Átmotorozunk egy 1150 méter magasan fekvő fensíkon amit a boszniai Szibériának is hívnak, a hideg telek miatt. Meglátogatjuk Titó elvtárs ARK D - O atombunkerét, amit a maga és az ország legszűkebb vezetősége részére építtetett egy kvázi atom támadas estére. Szarajevóban megnézzük az örök tüzet, mely a volt Jugoszlávia területén élő nemzetek összefogásában rejlő erejét szimbolizálta. Megnézzük a neretvai csata szimbólumát, a csata alkalmával felrobbantott és a Neretvába roskadt hidat. Emlékszel? 1984- ben Jugoszlávia volt az első „coccialista” :-) ország ahol téli olimpiát rendeztek. Meglátogatjuk a manapság hihetetlen tömegeket vonzó, turista atrakcióvá lett olimpiai bobpályát. Meglátogatunk egy Európában is egyedülálló titkos katonai repülőteret. Titó elvtárs építette, 20 megatonnás atom támadás esetén megóvta volna az embereket és az eszközöket. 3.5km alagútrendszer, labirintus a hegy gyomrában, azoknak akik nem ismerik a járatokat nem is ajánlott a látogatása. Szerencsédre a reptér üzemeltetésének utolsó néhány évében itt dolgoztam, egésszen a kiköltöztetésig és berobbantásáig. A Délszláv háborúban a visszavonuló néphadsereg felrobbantotta, használhatatlanná tette. Hogy melyik napon látogatjuk meg az meglepi :-) . Itt a helyed, kalandozzunk eggyütt!
1.Nap: Osijek (CRO) – Bihać (BiH): napi táv: cca. 430km
Motoros túránkat a horvátországi Eszékről kezdjük, Magyarországról könnyen elérhetó az M6-os autópályáról, Mohács irányából. Rövid autópálya szakasz után elérjük az országhatárt és máris Boszniában találjuk magunkat. Igazi boszniai tájakon motorozunk a Borja, Uzlomac, Manjaca hegyeken, gyönyörű erdőkben kanyarog utunk. Banja Luka után egy festői fensíkon motorozunk, hihetetlen létszámú birka és tehén csordák legelésznek a lankákon. Szállásunk Bihaćon lesz, egy hamisíthatatlan boszniai város a gyors folyású Una folyó partján, érdemes lenézni a város hídjáról és gyönyörködni a sok kis vízesésben
2. Nap: Bihać (BiH) – Mesébe illő hely (BiH): napi táv: cca. 350km
Fárasztó, sok színű nap vár ránk. Hihetetlen szép tájakon motorozva megnézünk néhány, mesébe illő vízesést. Kalandozunk egy kicsit Líkában és Boszniában, majd meglátogatjuk Jajcét, a Pliva vízesést, a második AVNOJ ülés székhelyét. Rákacsintunk a Pliva tóra. Szállásunk egy mesébe illő helyen lesz, a tájra jellemző, vendégszerető házigazdáink helyi specialitásokkal várnak bennünket.
3. Nap: Mesébe illő hely (BiH) – Sarajevo(BiH): napi táv: cca. 250km
Szívjuk tele tüdőnket a friss, hegyi levegővel és indulunk. Átmotorozunk egy 1150 méter magasan fekvő fensíkon amit a boszniai Szibériának is hívnak, a hideg telek miatt. Meglátogatjuk Titó elvtárs ARK D - O atombunkerét. Szarajevóban megnézzük az örök tüzet. Megnézzük a neretvai csata szimbólumát, a csata alkalmával felrobbantott és a Neretvába roskadt hidat. Elfogyasztunk egy kávét a régi Jugoszláviát idéző kávézóban . Meglátogatjuk a manpság, turista atrakcióvá lett olimpiai bob pályát. Szállásunk az egzotikus Sarajevoban lesz, ahol találkozik a kelet a nyugattal. Sétálunk Sarajevó óvárosában és meglátogatjuk a fárasztó túranapok utáni feledhetetlen barátkozások színhelyét, a sarajevoi sörgyár sörözőjét.
4.Nap: Sarajevo (BiH) – Röszkei határátkelőhely (SRB): napi táv: cca. 395
Ha már mindenki megvásárolta a helyi jellegű emléktárgyakat, búcsút intünk Sarajevónak. Jó minőségű kanyargós úton motorozva haladunk a zvorniki tó irányába ahol visszatérünk Szerbiába. Újvidéknél felhajtunk az autópályára, amin a Horgos – Röszke hatátátkelőhely előti utolsó pihenőhelyig haladunk, következő közös túránkig itt búcsúzunk el egymástól.

Motoros 2 ágyas szobában megosztva valakivel – 280 euró
Motoros utassal francia vagy 2 ágyas szobában – 500 euró
Motoros egyágyas szobában – 340 euró


Részvételi dij tartalmazza:
 Szállást a túra teljes időszekára minimum 3 csillagos szállodában
 3 reggeli
 3 vacsora
 Túravezetés
 Ajándékcsomag
 Autópálya dij a szerbiai szakaszon
Részvételi dij nem tartalmazza:
 Baleset és utas biztositás
 Üzemanyag
 Személyes szükségleteket és minden olyan szolgáltatást mely nem lett felsorolva

Érintett látványosságok:
- Pliva vízesés
- Neretvai csata híd
- ARK D-O bunker
- olimpiai bob pálya
- Bihać AVNOJ épület
- Jajce AVNOJ épület
- az örök tűz
- mesébe illő vízesések
- titkos föld alatti repülőtér a hegy gyomrában
greengos · létrehozva: 2020. március 13. 21:09