Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Most van Sanyi.
Amúgy mi gátol meg abban, hogy írj olyasmiről ami Téged érdekel, hátha mást is érdekelne és beszélnénk róla.
Te húztak el időjárást csekkokni stelviora.
Végre valaki akivel ebben egyetérthetek itt, voltak ebből viták régebben mert, hogy minek is no meg inkább haljunk ki mert megértünk rá......
Ne bassz....mi legalább hétvégén nem melózunk illetve állítólag 2-3 havonta van egy szombat délelőtt.
Ezek tényleg nagyon fontos témák.
Egyetértek. 100 éven belül csak a naprendszerben érdemes gondolkodni, de ettől még lehet előre nézni
Ebben, egyenlőre én sem hiszek a jelenlegi tudásunkkal.
Ilyen hosszú időt csak önjavító rendszerekkel lehetne elérni, de 1000 év távlatában még az sem garantálható, hogy nem kattan be a mesterséges intelligencia, ami vezérli mindezt.
Kisebb gép teljesítmény esetén vannak módszerek amivel kibírja az információ a több ezer évet. Pl. aranylemezek elég tartósak tudnak lenni megfelelő körülmények között, de ahogy növeljük az adatsűrűséget, ezek is egyre sérülékenyebbek.
Mondjuk az akarat fordítottan arányos az árával
Ha lenne egy olcsó és jó energiaforrás akkor nem lenne irreálisan magas erőforrás igényes, mint a kémiai meghajtással.

Meséltem neked erről az űrhajó szimulátorról. Ezen elég jól ki lehet tapasztalni milyen komoly korlát ez a kémiai meghajtás, pedig én itt korlátlan virtuális pénzzel rendelkezek, de ahhoz hogy 1 tonna üzemanyagot pályára állítsak legalább 10 tonnát el kell égetnem és egy csomó gyorsító fokozatot elhamvasztani a légkörben. A holdig már jobb az arány. Föld körüli pályáról már egész kevés üzemanyaggal eljuttattam egy tanker hajót hold körüli pályára, így egy kis méretű űrhajóval a holdig eljutva és újra töltve már bárhova elég jól el tudok jutni....mondjuk le és fel szállni így is csak a gyengébb gravitációjú égitestekre tudok, illetve a Plútóra csak parittya manőverrel sikerülne, mert eléggé szar pályán mozog.
Több száz éves utaknak nincs is értelme, legfeljebb akkor ha a föld lakhatatlan.
A Voyagert 1977-ben indították és még mindig működik, azóta meg csak jobbak és megbízhatóbbak lettek a gépek. Más kérdés hogy a teló amit megveszel az nem ilyen.
Egy folyamatos 1G-s gyorsulással az Alfa Centauri csillagig 4 év alatt megtehető az út az űrhajósok szemszögéből. Persze az itthon maradottaknak az idődilatáció miatt lehet 80 év lesz az idő múlása.
Másik hogy olyan élet fenntartó rendszerrel, amivel 4 évig életben tudsz maradni egy űrhajón, a naprendszerben elég sok bolygó lakhatóvá válik.

Plusz a csillagkaput sem fogjuk feltalálni, ha most nem kutatnak a CERN-ben ilyen értelmetlen dolgokat, mert ha arra hivatkozva nem kutatnának, hogy értelmetlen, akkor soha nem érne el a technikai fejlettségünk arra a színvonalra.
CERN amúgy alapkutatásokat végez. Vagyis a fizikai törvényeket igyekszenek minél pontosabban felderíteni. A szabályok ismerete pedig szükséges bármilyen fejlődéshez, mert a tudomány ezt a tartományán nem lehet már véletlenül felfedezni ahogy 200 éve.

De gondolj bele. 1900 előtt élt Rudolf Herz. Amikor ő megalkotta a ma is használatos képleteit, az a kutatás pont ugyan olyan felesleges és értelmetlen volt mint most CERN kutatásai.
Viszont 60évvel később leszálltak a holdra. A mai elektronika, számítógépek, mobiltelefon, wifi, minden ezen alapszik. Ez lehetetlen lett volna, ha ő akkor ott nem találja ki ezeket a törvényeket. Igen, ha ő nem akkor más kitalálta volna 20 éven belül, de valakinek akkor is kellet volna foglalkoznia ezzel az "értelmetlen" tudományterülettel. Az hogy most itt tart a technika csak úgy lehetséges, hogy megismertük a fizika idevonatkozó törvényszerűségeit.
A tranzisztor, meg félvezetők pedig már eleve a kvantumfizikai kutatások egyenes következményei.

CERN kutatásai nincsenek is ilyen távol a hasznos dolgoktól. A mai számítógép processzorok már régóta a kvantumjelenségek miatt nem tudnak gyorsulni. Ezért csinálják az egyre több magos processzorokat, mert egyenlőre elakadtak. A következő nagy számítógépes áttörés a kvantumszámítógépek lesznek, aminek már vannak próbálkozásai, de ehhez jobban kell ismerni a fizikának ezt a ködös területét.

Pont olyan ez mint a villanyautó. Drága. Miért? Mert nincs tömegtermelés. Miért nincs? Mert drága.
A Tesla ezt a falat kezdte el ledönteni, és CERN-nek is ez a feladata.
Ha valaki nem dönt le ezt az akadályt, akkor soha nem jutunk át a túloldalra.
Ez így van Pifta drufám!
Mustot iszó befosó.
Szevasztok rumot isztok bebasztok.
Csókolom leányzó!
Hát èn nem. Hajtom az üzemórát a tarhonyába.
Akkor sokat nem megyünk !
Este 6-ig rábótájet holnap is.
Helló! Segítséget kérek. Melyik fórumon volt nemrég belinkelve kerék centrírozó állvány?
Hy !
Jó reggelt!
Nem,en a naprendszer gyakorlati es suru benepesiteserol beszelek.A csillagkozi utzas passz.
Értem én hogy dupla rendszer
De pl feltételezve a működő korlátlan energia forrást (ami ugyan sosem lesz)
És feltételezzük hogy kitaláltuk egy fasza kis cuccot ami nem az embert viszi hanem csak az örökítő anyagot és a cél előtt 20 évvel kifejlődik a tervezett létszám
Szóval minden adott lenne akár egy ezer éves utazáshoz, mi fogja bírni addig ?
Dehogynem,a jupiter holdjaiig mindenkepp.Kekhalal nem jellemzo es dupla vagy tripla rendszerek,nomeg a fold magneses mezejet imitalo pajzsrendszerekkel lehet vedekezni ha van korlatlan energiaforras.
Jelenleg ket nagy problema ami technologiailag gatat jelent az a kemiai hajtomuvek gravitacios kutbol kijtasanak bonyolultsaga es ara meg a valodi akarat hianya.
A naprendszerben nemigen van élhető bolygó több csak a miénk, a többinél van pár feltétel ami hiányzik.
Amúgy az űrhajó téma meg bv azért bukó mert szerintem nincs és nem is lesz olyan számítógép ami többszáz évig üzemelni tudna
Mert ugye ha az irányító rendszer bekap egy kék halált akkor elég nagy a cumi
De se a vinyoló se az ssd se semmi ami villannak megy nem bír ki száz éveket és még akkor se jutottunk messze
Szóval ha nem találnak ki egy csillag kapu rendszert akkor nem utazunk a marsnál messzebbre