Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Jóvan akkor vergődj hogy igazad van
Nem az apolló navigáció számítógépe nem kommunikált 150 rendszerre. Nagyjából ugyan az volt a funkciója mint ennek a kis szarnak, csak sokkal megbízhatatlanabb és lassabb volt, mégis repültek.
Hiába volt katonai minősítés ez már fényévekkel jobb technológia.
A SpaceX valószínűleg nem a bangoodról rendeli, de ugyan ezeket a chipeket használja. A Militari minősétés meg annyi hogy 2 dollárral több az IC, amikor megrendelem a Farnelltől.

Az űrminősítést a Nasa és a SpaceX, meg a Magyar műholdépítők is maguknak végzik, de kommersz alkatrészből építkeznek....igen ismerem a MA-SAT építőit is, nagybátyám benne volt a csapatban.
Egyedül a műhold napelemei voltak olyanok amit nem kapsz meg boltban. Ezek spéci 3 rétegű napelemek 30% hatékonysággal, és ezt csak külön engedéllyel vehették meg.

Szóval ismétlem, ezek mind szép teljesítmények, de nem kell túlmisztifikálni, nem varázslat ez hanem szakma.
Jól beszoptátok ezt a csodálatos orosz technikát
Nekem mindegy. Nem értesz hozzá, így megérteni sem tudod miről beszélek, de azért az sokat elmond hogy az orosz militari aranyozott csatlakozó megrozsdásodott, az amcsi meg nem, szóval annyira én nem esek hasra.
NIncs az a zavarszűrő ami kiszűri a hasznos jelet a többszörös teljesítményű zavaró jel közül.
a mai telefon csak azért nem megbízható mert nem akarják hogy az legyen
egxrészt a költségek minimalizálása miatt nem fér bele másrészt meg ha van egy fasza telefonod ami 15 évig mindent tud nem fogsz venni 15 évig másikat
plusz havi 3x földhöz vannak verve vagy épp a kocsi műszerfalon rázódik és süti a nap, és nem erre tervezték
a számológép rossz példa mert egy telefon egy csomó be és kimenetet vezérel
amúgy vannak strapa telefonok, ahogy strapa laptopok is kicsit nagyobbak a "normál" mérettől leginkább a burkolat miatt, azok sokkal megbízhatóbbak hardver ügyileg, persze nem azok amik úgy néznek ki mint a strapa cuccok de mégsem azok.......
Az Apollo navigációjában is a giroszkópok volt a nagy cucc. Most már egy filléres MEMS szenzor ami a telókban is van, sokkal jobb.
A másik nagy cucc az volt hogy egy szobányi számítógépet kicsinyítettek le aktatáska méretre, hogy beférjen az űrhajóba, illetve a mechanikus adattárolókat is kiváltották elektronikussal.
Ugye itt alkalmazták először az integrált áramkört, előtte tranzisztorokból épült fel egy számítógép.
Manapság egy vacak 8 bites mikrokontroller is többet tud mint az a számítógép, és sokkal megbízhatóbbak is.

Emberek hajlamosak elmisztifikálni ezeket a dolgokat, ahogy az oroszok radar zavarását is, de ugyan olyan emberek építették ezeket is mint bármi mást, a tudás és eszközök sem különlegesek.
Arról volt szó, hogy többet tud, abban meg minden benne van, mert a kialakítását nem csak a teljesítmény befolyásolta és a kor akkori technikai színvonala, hanem a megbízhatósága.. Ezért lenne vicces az összehasonlítás, mert a jelenlegi űrhajók számítógépei sem tenyér méretű dolgok, hanem ugyanolyan modulos dobozok, mint 70-ben csak valamivel kisebbek és sokkal többet tudnak. Ha csak a számítási képesség döntene, akkor egy iskolás számológépét is ráköthetnének egy rakétára, de mivel ez egyetlen épelméjűnek sem jutott még eszébe, ezért repülnek továbbra is azokkal a telefonokhoz képest dögnehéz dobozokkal. Az Apollóé is csak 32 kg volt állítólag.
Ez mind csak adat....
Pl egy átlagos játék futtatásra is már annyi számítási feladat hogy elképzelni sem lehet. Ehhez képest egy kamerás Célpont felismerés töredéke számítás
Te Laci, és ezt Neked a nemi-gondozóban mondták??
Tudom lényegesen nehezebb a gyorsító, és vezérlő rakétákkal az űrhajó pozícionálása, mint egy telefont vezérelni! És igen, a telefon számítógépe sokszorosan gyorsabb mint volt az Apolló számítógépe, és csak a töredéke az áramfogyasztása mint annak volt! '69-71-ben a lokátor számítógépe 30 KW-ot fogyasztott, de senki le sem szrta mert nem elemről működött!
A biztonságos nem volt szó
Az hogy többet tud az tény. És az is hogy egy Ferit magra tekert vezetéktől előbb hal be egy ic.....
Ügyese ezek az rc-s cuccok, de az űrrepülés azért lényegesen bonyolultabb. Egyrészt az általad felsorolt szenzorok még a töredékét sem jelentik annak, amivel az űrben boldogulnál. Az Apollo számítógépe 150 rendszerrel kommunikált, figyelte a Hold a Nap a Föld és a csillagok helyzetét ahhoz, hogy meghatározza éppen hol is van arról nem is beszélve, hogy katonai minősítése volt, aminek csak egy szelete a többszörös biztosítás, az általad belinkelt kis vezérlő egyik funkciójának kiesése - de ezt pont neked nem is érdemes mondanom - pont az azonnali halálát jelentené a legénységnek. Nagyon jól hangzanak ezek a telefonom többet tud, mint az Apollo számítógépe, de nagyon nagyon nem igaz.
Nekem akkor is inkább az Apollo ára kéne!
Még egyszer nem kételkedem a képességeidben, de az amcsi rendszereknek és kivétel nélkül minden rendszernek van zavarvédelme, enélkül te sem tudnál dolgozni ez evidens. Katonai rendszerekre különösen igaz...de amikor egy amcsi tábornok Raymond Thomas vádolja a ruszkikat azzal, hogy lebénítják az ő elektronikai hadviselésre kifejlesztett EC-130s Compass Call nevű repülőgépeiket a szíriai légtér közelében, akkor az azért több, mint amit te összeraknál a polgári rendszerekből. A Khibin technológiáját szerintem nehéz lenne nekünk megfejtenünk, ha még az amcsiknak sem megy.
Mar anno az első Xbox simán tudott volna rakéta vezérlőként funkcionálni
Pedig az azért a mostani bármihez képest elég vérszegény hardver volt
Igazából alkalmas lenne a feladatra az ami a telefonban van, úgy tudom csináltak is repülésvezérlő számítógépet telefonos alapon, de az úgy marhaság, mert a telefonban sok felesleges dolog van, kezdve az Androiddal.
https://www.banggood.com/20x20...

Ez egy specializált repülésvezérlő számítógép. Ebben benne van egy ARM proci, ami még gyengébb is mint a legtöbb telefonban lévő. Van benne 3 tengelyes MEMS giroszkóp, és 3 tengelyes gyorsulás mérő. Az iránytűt és GPS vevőt külsőt kell rádugni, hogy ne zavarja. Tud kezelni egy rakás szenzort. Szóval ez bőven többre képes és pontosabb mint annak idején az Apollo
Oroszok nem hülyék, jó mikrohullámú mérnökeik vannak, főleg azért mert mindig is szarból kellett várat építeniük és ezen edződtek, de mi sem vagyunk hülyék, és a felszerelésünk és lehetőségeink jobbak min az Oroszoknak. Amúgy nem lepődnék meg ha a ruszkik is Rohde-schwarz cuccokból rakták volna össze a zavarójukat

Én a polgári repülésben dolgozok, de a fizika a katonáknál is ugyan az, nem egy nagy kihívás zavarni egy akármilyen radart. Az a kihívás, hogy értelmes képet tudjál alkotni ezekkel.
Így van.
Technikailag, tudás szinten tudja amit, de műszakilag aligha.
Elhiszem, ha mondod. Írod.
És amúgy az összes rendszeresített repülőhöz passzolna is? Mert az sem elhanyagolható igény. Az ezerszer elcsépelt szerint egy mai telefon ezerszer többet tud, mint egy Szojuz vagy egy Apolló rakéta számítógépe, mégsem hinném, hogy alkalmas lenne a feladatra.
Persze lehet, hogy tévedek.
Érdekes dolgok ezek. Mindenki mást látott tapasztalt. Mig-23 al 14 min felcsóval első fokot nyomtak romcsiknál, Pápáról indítottuk a gépet a hajózón kívül kettő fős földi személyzet volt, a mechanikus meg én az shm. Töltése alap ami 4700 lityi keró volt azt el is fogyasztotta, 14 min alatt leszállt a reptéren. Csak éredkesség képp, hogy milyen kicsi a mi kis hazánk, ha gebasz lenne. Ne legyen.
Minden jóhiszeműség mellett én erősen kétlem, hogy olyat tudnál csinálni mint amivel a ruszkik rendelkeznek
Igen.
Már csak azért is mert láttam ruszki cuccot. Annál nekünk jobb van.
El is hiszem, de működni is fog + és - G-nél, meg mondjuk - 50 fokban is, meg amikor szarrá rázzák?
És mindezt egy áramvonalas dobozba bezárva?
Mondjuk az igaz hogy nem Orosz a berendezés, így 300kg-nál jóval kisebben meg tudom oldani
Radaros vagyok. 10MW-os radarunk van
Azért a tudta zavarni, meg az hogy 12-szer repült rá és blokkolta között van némi különbség. A zavaró rendszer 3.6 kW teljesítményű, nem ismerem a képességeid, de 300 kg a gondola, amiben van, ezt te otthon nem rakod össze szerintem.
A rárepülés jelzés értékű volt, mert az ukránok miatt volt ott a hajó, mintegy elrettentő erőként, majd a látogatás után kikötött a románoknál, hogy igazából ő oda indult, az ottani hadgyakorlatra hát persze. Egy "zavarás" miatt nem kotródott volna el onnan az amcsi, abban biztos vagyok.