Történelmi mértékben csökkent 2020-ban a közlekedési balesetben elhunytak száma, legutóbb 1956-ban volt alacsonyabb ez a szám - szögezte le az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

2020-ban-kevesebb-baleset-tortent-28593
2019-ben (január és október között) 674 balesetet okoztak a motorosok, míg tavaly csak 532-t

Halmosi Zsolt egyben megjegyezte, hogy január végéig kell várnunk a végleges adatokra, de már most is tisztán látszik, hogy negyedével csökkent a közlekedési balesetben elhunytak száma.

Az ötvenes évek óta nem történt ilyen kevés baleset

- Tíz éve dolgozom felelős vezetőként a balesetmegelőzésben, és az elmúlt években igyekeztünk elérni, hogy a közlekedési balesetben elhunytak számát évi 600 alá szorítsuk. Ez azonban csak ritkán sikerült, és egyszer sem fordult elő, hogy 500 alá csökkenjen ez a szám – mesélte Halmosi Zsolt.

2020-ban-kevesebb-baleset-tortent-28591
Több mint fél évszázada nem történt ilyen kevés baleset Magyarország útjain, mint 2020-ban

Kiderült az is, hogy tavaly 17%-kal kevesebb közlekedési baleset történt, mint 2019-ben, és hozzávetőleg 4000-rel (!) kevesebben sérültek meg az utakon. Ez már csak azért is nagy eredmény, mert a VÉDA-kapuk mérése alapján a forgalom csak 5-6 százalékkal volt kisebb 2020-ban. Végre az ittasan okozott balesetek száma is csökkent, igaz, csak kismértékben, 5%-kal. Azt is kiemelte Óberling József elmondta, hogy már a végleges adatok beérkezése előtt leszögezhető: tavaly kevesebb motoros veszítette életét közlekedési balesetben, sőt csökkent a motorosok által okozott karambolok száma is.