· 2021. január 14. 12

Mit tegyél, ha allergiás vagy a csípésre?

Amikor berepül a darázs...

A zárt sisak és ruha nemcsak a sérülések megelőzése miatt fontos, hiszen útját állja a darazsaknak és más rovaroknak, hogy véletlenül se csíphessenek meg. Mit tegyél, ha mégis megtörténik a baj?
Megannyi történetet hallottunk már arról, hogy milyen tünetet okoz, ha valakinél allergiás reakció lép fel, főként, ha motorozás közben szenvedi el. Általában figyelemzavar, egyensúlyvesztés jelentkezik elsőként, a szemtanúk arról számoltak be, hogy olyanná válik a motor mozgása, mintha menet közben elaludt volna a vezető: nem tartja az irányt, lassan és későn reagál stb. Noha napjainkban aligha veszélyeztetnek minket a rovarok, de jó tudni, hogy mit tegyél, ha tavasszal vagy nyáron bajba kerülsz.

Mit tegyél, ha allergiás vagy a rovarcsípésre?

Mivel nyáron, motorozás közben kiszáradva súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, az a legbiztosabb, ha nyomban félreállsz, amint megérzed a csípést.
allergias-tunetek-kezelese-csipes-utan-28601
Persze az is fontos, hogy mit ne tegyél, ha allergiás reakciót tapasztalsz? Talán a legfontosabb, hogy felejtsd el a városi legendákban emlegetett kalciumot, hiszen gyakorlatilag placebo, és abba a hamis biztonságérzetbe ringat, hogy máris megkezdted a tünetek kezelését...
A rovarcsípésre és az allergiás reakciók kezelésére hívja fel a figyelmet friss posztjában az X-AID Bikers is, melynek tagjai kifejezetten motorosoknak tartanak elsősegélynyújtó-képzéseket. Ha nem vagyunk ismert allergiások valamire, rendszerint enyhe tünetekkel megússzuk a dolgot. Ezek a bőrpír, viszketés, duzzanat, fájdalom. Mivel ezek enyhe reakciók, a kezelésük sem bonyolult: hideg, folyóvizes hűtés, esetleg antihisztamin-készítmény alkalmazása.
allergias-tunetek-kezelese-csipes-utan-28602
Enyhe tüneteknél hideg folyóvíz és kenőcs segíthet, de a heves allergiás reakciók már komolyabb ellátást igényelnek
A legegyszerűbb, ha hűsítő kenőcs formájában használunk antihisztamint, ami nem más, mint például a Fenistil gél. Ezek után más teendőnk nincs, a szervezetünk megoldja a dolgot, a duzzanat és a többi tünet elmúlik. Az ismert allergiával rendelkezők esetében kialakulhat túlzott reakció, mely úgynevezett anafilaxiás reakcióvá válhat. Ennek a lényege, hogy az ereink hirtelen kitágulnak és emiatt a vérnyomásunk életveszélyesen leesik. Egyeseknél jelentkezhet szorító érzés a torokban, akár rekedtség is utalhat a bajra. Ilyenkor már muszáj tudatosan és gyorsan cselekedni, mert percek alatt eszméletlenséghez, majd halálhoz vezet. Ebben az esetben csak az adrenalintartalmú injekció segíthet, hiszen az összehúzza az ereket, ezáltal biztosítja a normális vérnyomást. Persze ez a többségnek nem is újdonság, hiszen a felkészült allergiás betegek ilyen előre összeállított injekciót hordanak maguknál.
allergias-tunetek-kezelese-csipes-utan-28599
A nyitott sisak és a kigombolt dzseki növeli a csípés valószínűségét – aki allergiás rá, mindenképpen viseljen zárt öltözetet városban, szerény tempónál is
Minden allergiával kapcsolatosan fontos kiemelni, hogy a kalcium az ilyen esetekben hatástalan. Ez egy tévhit, azaz ne vesztegessük az időt kalcium beadásával! Saját szemeddel láttad, hogy kalcium beadása után jobban lett a sérült? Nos, ez még nem igazolja a hatásosságát, sőt ilyen esetekben magától is elmúlt volna a tünet, szóval ne erőltessük a kalciumot, helyette összpontosítsunk a valódi, hasznos elsősegélynyújtásra! - foglalták össze a tudnivalókat.