· 2019. május 16. 39

Gyalogátkelőhelyeknél akcióznak a zsaruk

Állj meg a zebránál!

Rendszeresen szervez különféle közlekedésbiztonsági akciókat a rendőrség, most éppen zebráknál tartanak nagyszabású ellenőrzéseket országszerte. Szükség is van a határozott hatósági fellépésre, mert a járművezetők és a gyalogosok figyelmetlensége miatt rengeteg baleset történik az átkelőhelyeken és azok környékén.
Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el itthon, akik közül 150 meghal. Szörnyen magas szám mindkettő, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy roppant sokszor maguk a járókelők okozzák a balesetet.

Gyalogátkelőhelyeknél akcióznak a zsaruk

Tavasszal és nyáron a járművezetők közül is sokan választják a gyaloglást, nem véletlen, hogy éppen most, május közepén hirdették meg a legvédtelenebb közlekedőkre koncentráló „Zebra tervet”. Ráadásul a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek majd mindig személyi sérüléssel járnak, és zömükben súlyos vagy tragikus kimenetelűek.
{{articleGallery[21917].caption}}
Az egyhetes ellenőrzés második napján járta körbe a sajtót az Encsi Rendőrkapitányság fogása. Mint közleményükben írták, egy személygépkocsi vezetője nem adta meg az elsőbbséget a szikszói zebrán éppen áthaladó gyalogosnak, ezért a hatóság - a még aznap meghozott - első fokú határozatában a sofőrt két hónapra eltiltotta az autóvezetéstől, emellett pénzbírsággal is sújtotta.
Mindazonáltal sok gyalogos is kihívja maga ellen a sorsot azzal, hogy lehajtott fejjel, okostelefont bűvölve, fülhallgatón zenét bömböltetve sétál, és fel sem néz, amikor lelép a járdáról - ez a magatartás különösen nagy veszélyt jelent a közutakon. Talán nem meglepő, hogy legtöbbször a körültekintés nélkül úttestre lépő gyalogosok okoznak balesetet - évente 400 ilyet regisztrálnak hazánkban. Emellett a második leggyakoribb ok a tilos jelzésen, illetve a tiltott helyen áthaladás, emiatt körülbelül kétszáz gyalogost ütnek el évente.
{{articleGallery[21918].caption}}
Ugyanakkor motorosként, autósként azt is vegyük figyelembe, hogy mi járművezetők vagyunk az „erősebbek”, így nekünk kell fokozott óvatossággal és figyelemmel, alacsony sebességgel megközelíteni az olyan helyeket, ahol gyalogosokra számíthatunk – gyalogos-átkelőhelynél, busz- vagy villamos-megállónál egyaránt legyünk óvatosak!