· Képek: Slobodna Dalmacija · 2019. április 19. 33

Újabb ország veti be az átlagsebesség-mérést

A kamera mindent lát

A magyar motorosokat is érinti, hogy újabb államban építenek ki átlagsebességet mérő kamerarendszert, s a külföldi gyorshajtóknak is kipostázzák a bírságot.
Éppen egy éve határoztak úgy a szerb egyenruhások, hogy véget vetnek a gyorshajtásnak az ország útjain, és üzembe helyezték az autópályák gyorshajtóit lefülelő rendszert. Az autós vagy motoros gyorsan visszaigazolást kap arról, hogy mennyivel ment, ugyanis fizetéskor, a számlával együtt az átlagsebességről szóló igazolást is a kezébe nyomják.
{{articleGallery[21702].caption}}
Ezen felbuzdulva Horvátország is belevágott az átlagsebesség-mérő kiépítésébe, ennek során főként alagutakba és hidakra rögzítik a kamerákat, majd az adatok alapján a civil rendőrautókkal portyázó egyenruhások erednek a renitens sofőrök nyomába. Ha esetleg még sincs kapacitásuk erre, akkor postán küldik ki a bírságot, mely igencsak húzós tétel: az ADAC összesítése alapján 20 km/órás gyorshajtásért átszámítva 20-22 ezer forintos csekk érkezik, a legalább 50 km/órás sebességtúllépést pedig minimum 400 eurós bírsággal jutalmazzák.