· 2020. március 27. 14

Autó- és motorhitelek törlesztése

Fontos részletek

Tisztázzuk a kérdést: kinek nem kell fizetni az autó –és motorhitelét, illetve mit tegyél, ha Te folytatnád a törlesztést? A lényeg röviden, konyhanyelven, kiegészítve a friss rendelettel.
A Kormány 2020. március 18-án kihirdetett rendeletei igyekeznek tehermentesíteni a nehéz anyagi helyzetbe kerülőket, s ennek részeként a veszélyhelyzet alatt automatikusan megszűnik a hitelek törlesztési kötelezettsége. Ráadásul ez nemcsak a hagyományos kölcsönökre vonatkozik, ugyanis – idézzük – „az üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap.”

Mi az a hitelmoratórium?

A világhálón terjedő pletykák helyett nézzük a 1.§ (1) A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen. (2) A szerződések teljesítési határidejének módosulása a szerződést biztosító járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket is módosítja, függetlenül attól, hogy a mellékkötelezettséget szerződésbe vagy egyoldalú jognyilatkozatba foglalták a felek. (3) A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart, melynek időtartamát a Kormány rendeletével meghosszabbíthatja. (4) A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-éig meghosszabbodik. (5) E § rendelkezéseit a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.
{{articleGallery[24975].caption}}
Tehát ez a motorosokra vetítve azt jelenti, hogy egyelőre minden hitelre vett jármű, például hitelezett, lízingelt stb. használt vagy új motor, autó, gép stb. törlesztését 2020. december 31-ig felfüggesztik, igaz, ennyivel hosszabb is lesz a futamidő természetesen. Most pedig nézzük a leggyakrabban elhangzó kérdéseket!

- A hitelezett motorokra is érvényes a halasztott fizetés?
Igen, érvényes, amennyiben a szerződési feltételek megfelelnek a kormányrendelet mentesítő feltételeinek, legyen szó új vagy használt gépről.

- Mivel jár, ha élsz a lehetőséggel és nem fizetsz januárig?
Ez szintén bank- és szerződésfüggő, járhat hosszabb futamidővel, de akár magasabb törlesztőrészlettel is.

Többletköltség lehet, de kamatos kamat nem

A szerkesztőség azt tanácsolja, mindenki érdeklődjön a hitelezőjénél, hogy többféle lehetőség közül választhat-e – erre általában minden pénzintézetnél nyitottak. Futamidőhosszabbítással és törlesztőnövekedéssel is helyrebillenthető a halasztás miatt elcsúszott visszafizetés.
A hangsúly tehát a lehetőségen van: ha úgy érzed, nem visel meg, továbbra is törleszthetsz, mint eddig, ha pedig halasztanál, többféle módon is behozhatod az elmaradt részleteket. Az viszont szinte biztos, hogy a keletkező kamattöbblet nem tőkésíthető – mint ahogy néhány álhírben felbukkant -, ugyanis a rendelet kimondja: tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a azt követően nem lehet kamat összegével növelni, tehát kizárja a kamatos kamat lehetőségét.