· 2019. június 19. 1

Azonos alapokra épülő elektromos Bajaj, KTM és a Husqvarna érkezhet

Közös villanygépek

Több mint tíz éve, 2008-ban szerzett meghatározó részesedést a Bajaj a KTM-ben, és így az osztrákok által tulajdonolt svéd Husqvarnában. Az indiai mamut azóta is rengeteg pénzt fordított az európai vállalatokra, legutóbb pedig bejelentette, hogy 2022-ben közös elektromos platformmal jelenik meg a piacon.
Ma már nincs olyan nagy gyártó a világon, ahol ne fejlesztenének elektromos hajtásláncot, így most a Bajaj is belevágott a nagyszabású munkába, melynek gyümölcsét a KTM és a Husqvarna is élvezheti majd.

Azonos alapokra épülő elektromos Bajaj, KTM és a Husqvarna érkezhet

A Bajaj Auto ügyvezetője, Rakesh Sharma úgy nyilatkozott a közelmúltban, hogy nagy reményekkel tekintenek az új fejlesztésre, hiszen ez meghatározza majd a három motorgyártó közeli és távoli jövőjét, valamint piaci sikerességét is. A villanyhajtású járművekre egyébként égető szüksége van a cégnek, mivel Indiában és Európában is egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, emiatt muszáj alternatív hajtásláncban gondolkodniuk.
{{articleGallery[22328].caption}}
A szakember szerint a közös elektromos platformnál 48 voltos rendszert alkalmaznak, a motorok teljesítménye pedig 3 és 10 kW között változik. Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor a gyártás 2022-ben kezdődhet el a Bajaj punei gyárában. Magát a platformot úgy alakítják ki, hogy sokféle motorfajtához bevethessék, ennek megfelelően robogókhoz, kis és közepes mopedekhez, valamint egyéb két- és háromkerekűekhez is fel szeretnék használni.
Egyébként a cégcsoport életében nem ez lesz az első alkalom, hogy alternatív hajtású modellek gyártásába kezdenek, hiszen a KTM Freeride E-XC enduró már 2017 óta elérhető a piacon, a Bajaj Urbanite elektromos robogó pedig a közeljövőben érkezik.