· 2019. január 10. 13

Egy tucat klasszikus Nortonra bukkantak

Micsoda meglepetés!

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy betéved egy garázsba vagy raktárba, s talál egy vadonatúj motorkerékpárt? Belgiumban pont ez történt, méghozzá nem is akármilyen kapás akadt horogra.
Nem mindennapi eset történt a minap a belgiumi Aalst városában, ugyanis a valamikori MotoshopPodevyn motorosbolt raktárában tizenkét darab vadonatúj, eredeti dobozából még ki sem csomagolt kétkerekűre bukkantak. A kollekció klasszikus Nortonokat tartalmaz, közöttük tizenegy darab 1975-ös, önindítós Commando Interstate 850-et, valamint egy 1989-es, Rotax-hajtóműves Matchless G80-at.
{{articleGallery[20597].caption}}
Mint megtudhattuk, a brit csodákat az üzlet tulajdonosának halála után fedezték fel. A férfi híres volt arról, hogy szeretett szép motorkerékpárokat és alkatrészeket gyűjteni, ugyanakkor azt mondják, nem mindig volt egyszerű megalkudni vele, ugyanis nem szívesen vált meg felhalmozott dolgaitól. Ráadásul azt nem is híresztelte, hogy ennyi Norton porosodik a raktárban, így aztán a szóban forgó – tényleg hibátlan, rozsdamentes, újszerű állapotban megőrzött – masinákról is alig tudott valaki.
Tudtad-e? A Norton Commando 850 léghűtéses, kéthengeres, négyütemű erőforrással felszerelt modell. Az 52 lovas gép menetkészen 233 kilót nyom, legnagyobb sebessége 185 km/óra. Eredetileg 1973-tól 1977-ig gyártották, akkor korának egyik legfejlettebb modellje volt, mi több, csodaszép is, így nem meglepő, hogy igazi legendává vált és óriási rajongótábora alakult ki.
Mivel a tulajdonos örökösei nem osztoztak hobbijában, rövid gondolkodás után úgy döntöttek, eladják a járgányokat: a Commandókért 21-23 ezer fontot, vagyis átszámítva 7-8 millió forintot, a Matchlessért pedig 12 ezer fontot, azaz kicsit több mint négymilliót kérnének – nem is olyan vészes ahhoz mérten, hogy igazi különlegességekről van szó.