A párizsi Milipol szakkiállításon mutatta be a BMW Motorrad két új hatósági járművét, név szerint az általunk is tesztelt F 900 XR és a CE 04 elektromos robogó rendőrségi kivitelét.

Új rendőrmotorok: bemutatkozott az F 900 XR és a CE04 robogó

A világ vezető szakvásárán emellett ott sorakoztak a már jól ismert típusok, úgymint az R 1250 RT, az F 750 GS és az F 850 GS.

bmw-f-900-xr-es-ce-04-rendormotor
BMW CE04 rendőrmotor

A legfontosabb eltérések a civil modellekkel szemben, hogy a rendőrmotorok megerősített elektromos rendszerrel, fény- és hangjelző készülékekkel, valamint az ezek működtetéséhez szükséges kezelőszervekkel gördülnek ki a gyárból. Az viszont közös pont, hogy az ügyfél szabadon konfigurálhatja a járművet, tehát ez esetben is a rendőrség, pontosabban a motoros rendőrök igényei szerint állítják össze a jövő kék-fehér motorjait.

bmw-f-900-xr-es-ce-04-rendormotor
BMW F 900 XR rendőrmotor

Mi több, azt is megtudhattuk a hazai zsaruktól, hogy már a tervezés során kikérik a véleményüket a berlini mérnökök, hogy minél tökéletesebb legyen a kész jármű.

Így születnek a hatósági motorok

Kiderült az is, hogy az új modell bemutatása után mindössze hetei vannak a szakembereknek, hogy megtervezzék: miként lesz ízig-vérig hatósági motor a polgári változatból. A legfontosabb feladat az új elektromos berendezések elhelyezése, kábelezése, valamint az áramforrás(ok) megfelelő helyének biztosítása. Ezután jöhetnek az új kapcsolók és persze a második akkumulátor behelyezése, hogy az álló helyzetben, például helyszíneléskor használt fogyasztók ne meríthessék le az indításért felelő telepet.