Néhány hete járt nálunk az osztrák Brixton legújabb motorjának első hazai példánya, a Cromwell 1200 X, és mi tagadás, a látványos retrómotor túltett bármelyik korábbi KSR-gépen – kezelhetősége és látványos formaterve is új etalon a házon belüli kihívók között.

Nagy túraendurót dob piacra a Brixton

Ezzel már 16 vas sorakozik a gyártó kínálatában, igaz ebből kettő prototípus – a Storr 500 kalandmotor és a Layback egyelőre koncepcióként szerepel a Brixton oldalán. Tegyük hozzá, hogy a Storr 500 már gyakorlatilag szériaérett, legalábbis erről árulkodnak a legfrissebb fotók, azaz jó eséllyel még idén láthatjuk a magas építésű sorkettes végleges változatát:

brixton-cromwell-1200-turaenduro
Brixton Storr 500

Néhány napja derült ki, hogy a Storr mellett egy másik újdonság, a Cromwell 1200 túraenduró-kivitele is érkezik, mely ráadásul nem csak megjelenésében tér el a névrokonoktól. Az első szabadalmi rajzok és képek alapján egyértelműen látszik, hogy új a felfüggesztés, ezáltal nőtt a rugóút és a szabad hasmagasság is, bár utóbbi részben annak köszönhető, hogy a korábbi 18/17 kerékméret helyett 19-es elsőre és 17-es hátsóra váltanak a márkánál, ahogy az egy többcélú kalandmotorhoz dukál. Az sem mellékes, hogy a hagyományos, 41 millis KYB teleszkóppárt vastagabb belsőcső-átmérőjű, fordított villa váltja, viszont meglepetés, hogy a hátsó felfüggesztés – szintén a képek alapján – kétoldali rugóstagból áll, akárcsak az elődökön.

brixton-cromwell-1200-turaenduro
Az első kiszivárgott kép a márka új, 1222 köbcentis túraendurójáról, mely a ma oly népszerű neoretró stílusban fogant

Természetesen az üzemanyagtartály is nagyobb lett – a stílus íratlan szabályainak megfelelően –, és jókora fejidom, masszív utaskapaszkodó, valamint vastagon párnázott nyereg gondoskodik a vezető és utasa kényelméről.

brixton-cromwell-1200-turaenduro
Ügyesen megoldották a mérnökök, hogy az újdonság – a fejidom dacára – megőrizze a márka védjegyének számító, kerek LED-fényszórót

Jóllehet, az 1222 köbcentis erőforrás 82 lovas csúcsteljesítménye nem éppen kimagasló, viszont a 108 Nm-es forgatónyomaték már elég a dinamikus motorozáshoz, különösen, hogy a Cromwellek mindig is híresek voltak a rendkívül széles használható fordulatszám-tartományról.

brixton-cromwell-1200-turaenduro
A pletykák szerint a féllitereshez hasonlóan az új sorkettes terepmotor is a Storr nevet viseli majd

Ha olyan élvezetes és kedvező árú lesz az új 1,2-es, mint a jelenleg árult Cromwell 1200 és 1200 X, azzal a Brixton ismét szintet léphet, és olyan motoros világjárókat szólíthat meg, akiknek egyaránt fontos a kényelem, a rugalmas erőforrás és persze a stílusos megjelenés.