· 2020. május 28. 127

Ausztria is bekeményít

A szabályos kipufogó is tiltott?

Azt hittük, hogy nem jöhet durvább a németek drasztikus dB-szabályozásánál, de tévedtünk. Nos, itt van Ausztria, ahol ezentúl a szabályos, gyári motorokat is büntethetik bizonyos utakon.
Néhány napja határozott úgy a német Bundesrat (Szövetségi Tanács), hogy új javaslatuk alapján hétvégén és ünnepnapokon ne léphessenek be motorkerékpárok és tulajdonosaik az általuk kijelölt szerpentinekre, látványutakra. Ez azonban nem minden, a jövőben ugyanis azt szeretnék elérni, hogy az EU-s határértékeket felülírva csak legfeljebb 80 dB zajkibocsátású motorok állhassanak forgalomba az országban. Tegyük hozzá: ezt például az A2-es kezdőmotorok sem tudják, a literes sportgépek meg messze túllépik az értéket...
{{articleGallery[25591].caption}}
Árgus szemmel figyelték a német motorosok, hogy ez tényleg megtörténik-e, ám még az új törvény életbe lépése előtt Ausztria is lépett, és egyedi szabályokat vezetett be Tirolban. A módosítás röviden annyiból áll – számolt be az ORF –, hogy csak bizonyos típusú motorok hajthatnak be a tartomány legszebb útjaira. 95 dB-ben szabták meg a határértéket, így néhány literes sportmotor, több chopper, cruiser és például a Ducati Multistrada 1260 sem fér bele a limitbe a maga 102 dB-es értékével. A módosítás június 10-én lép életbe, és október 31-ig tart, vagyis aki arra túrázna, jobb ha még itthon rámér a kipufogóra, hogy eléri-e a 95 dB-es limitet. Aki mégis behajt az említett utakra (melyek jellemzően Lechtalból indulnak nyugat és északkelet felé), majd ott hangosnak találják, az 220 eurós bírságra számíthat.