A világ szinte minden táján ismerik, mégis vagy százféle módon nevezték el azt a veszélyforrást, amikor a hosszan tartó, száraz időszak után hirtelen nagy mennyiségű égi áldás zúdul az utakra, és az ott összegyűlt por a nedvességgel rendkívül csúszós elegyet alkot.

Az első nagyobb esők veszélyei

Az angol szlengben találóan csak Florida Ice-ként emlegetett jelenség az esők, záporok kezdeti időszakaira jellemző, amikor már elég víz van az aszfalton, hogy a víz összekeveredjen a porral és a kocsikból kicsöppenő olajjal, üzemanyaggal, de kevés, hogy lemossa a szennyeződést az útról. Általában az eső kezdetétől – annak intenzitásától függően – 20-30 percig tart, ám addig olyan nagymértékben romlik a tapadás, mintha letaposott havon motoroznál – innen jön a név, a Florida Ice.

csuszos-utak-a-nyari-esok-utan

Mivel a következő 5-8 napban heves esőzések várhatóak, azt javasoljuk, hogy az első nagyobb csapadékhullám idején a szokottnál is óvatosabban is közlekedj autóval és motorral. Ezúttal is sokfelé kialakulhatnak ilyen rendkívül csúszós szakaszok, és mivel a szennyeződés nem egyenletesen oszlik el, arra is számítanod kell, hogy akár mérettől méterre változik a tapadás.