· Képek: Dakar · 2018. január 11. 15

Megtizedelte a motorosokat a sivatag

Kifacsar és kiéget

Csupán öt nap telt el az idei Dakarból, de már ezalatt rengeteg meglepő fordulatot történt, s messze még a vége. Úgy tűnik, a verseny idén a megszokottnál is kegyetlenebb a pilótákkal.
Szombaton rajtolt el a legendás verseny mezőnye, de máris sok pilóta a végtelen homokdűnék áldozatául esett. Ebben alapvetően nincs semmi meglepő, hiszen minden évben számolnunk kell a „legsérülékenyebb” indulók kiesésével, ám ezúttal olyan résztvevők is a kigolyózták magukat vagy alaposan lemaradtak, akikre nem számítottunk.
Már az első, rövid nap rosszul indult, ugyanis az élete első Dakarján induló portugál Joaquim Rodrigues alighogy nekivágott a szakasznak, máris elesett, ráadásul olyan szerencsétlen módon, hogy komoly gerincsérülést szenvedett. Rajta kívül az ötvenes éveit taposó Juergen Droessiger járt pórul, aki az összekötő szakaszon dobta el a gépet, eltörve karját.
{{articleGallery[16981].caption}}
A címvédő Sam Sunderland – ahogyan várható volt – remekül nyitott, azonnal maga mögé utasította összes riválisát. A második nap azonban már kevésbé bizonyult szerencsésnek, visszacsúszott a hetedik helyre, amit hamar orvosolt, ám a negyedik napon igazi tragédia következett be számára: egy balul sikerült ugratásban megsérült a háta, s olyan fájdalmai lettek, hogy mentőhelikopter vitte el. Így aztán hiába vezette az összetett tabellát, számára véget ért a verseny.

A magyar harcosok

Mint korábban megírtuk, Horváth Lajos már a verseny korai szakaszában búcsút intett a mezőnynek, viszont derekasan küzd továbbra is Dési János, aki jelenleg az összetett 96. helyen áll. A szerb színekben induló Saghmeister Gábor a 105. pozíciót foglalja el, az erdélyi Gyenes Emanuelé pedig az előkelő 29. hely.
{{articleGallery[16980].caption}}
A másik nagymenő, Joan Barreda nem esett el ugyan, de balszerencse kíséri, tudniillik a harmadik napon elvétette az egyik kanyart, s a tévedést csak tizenöt kilométerrel később vette észre, így a visszafordulás miatt közel félórás időveszteséget szenvedett. A Hondás sajnos a negyedik napon is hibázott, így csupán a tizedik helyen ért célba. A papírforma tehát már most borult, alaposan átrendeződött az élmezőny. Ennek ellenére az élen haladó brigád jelenleg rendkívül közel áll egymáshoz, így kétségtelenül számíthatunk még néhány izgalmas fordulatra a következő másfél hétben.
A verseny nehézségét egyébként kiválóan szemlélteti, hogy a motorosok mezőnyében összesen 139-en indultak el, a mai, hatodik etapnak viszont már mindössze csak 114-en vágnak neki, azaz már most 25-tel csökkent a létszám. S a java még hátra van, hiszen az első öt, Peruban eltöltött nap után a mezőny áttért Bolíviába, ahol három etap várj rájuk, ezt követően Argentínában hat szakaszt kell legyűrniük, mígnem január 20-án eljutnak a cordobai célhoz.

A motorosok összetett értékelése az 5. nap után


1. #4 ADRIEN VAN BEVEREN (YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM) 14 óra 37' 40''
2. #47 KEVIN BENAVIDES (MONSTER ENERGY HONDA TEAM) 14 óra 38' 40''
3. #2 MATTHIAS WALKNER (RED BULL KTM FACTORY TEAM) 14 óra 38' 54''
4. #5 JOAN BARREDA BORT (MONSTER ENERGY HONDA TEAM) 14 óra 45' 13''
5. #23 XAVIER DE SOULTRAIT (YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM) 14 óra 45' 22''
6. #8 TOBY PRICE (RED BULL KTM FACTORY TEAM) 14 óra 48' 19''
7. #19 ANTOINE MEO (RED BULL KTM FACTORY TEAM)14 óra 49' 52''
8. #3 GERARD FARRES GUELL (HIMOINSA RACING TEAM) 14 óra 53' 04''
9. #10 PABLO QUINTANILLA (ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING) 14 óra 53' 52''
10. #20 RICKY BRABEC (MONSTER ENERGY HONDA TEAM) 15 óra 03' 28''