· 2021. január 15. 14

Benavides nyerte az idei Dakart

Duplázott a Honda

Vagy 30-40 éve nem volt rá példa, hogy a japán gyár sajátítsa ki a dobogó két felső fokát. Szoros volt a befutó, ismét a Honda nyert, és célba ért mindkét magyarajkú pilótánk.
Véget ért az idei Dakar, melynek Szaúd-Arábia adott otthont, akárcsak a tavalyi összecsapásnak. Noha az utolsó percig nyitott volt a küzdelem, tulajdonképpen a győztes argentin Kevin Benavidesnek csak arra kellett figyelnie a mai szakaszon, hogy márkatársát maga mögött tartsa a célig.
dakar-2021-vegeredmeny-28652
Benavides most először diadalmaskodott a Dakaron

Kevin Benavides és a Honda nyerte az idei Dakart

Az argentin hondás nem bízta a véletlenre a győzelmet, biztonsági játék helyett a mai etapon is ellentmondást nem tűrően előzte meg ellenfeleit, esélyt sem adva nekik a végső győzelemre.
dakar-2021-vegeredmeny-28653
A nyolcvanas évek óta nem volt rá példa, hogy két hondás végezzen a sivatagi rali első és második helyén
Brabec (Honda), Benavides (Honda), Walkner (KTM) sorrendben értek célba egymástól két-két perc lemaradással, így semmi nem veszélyeztette az argentin elsőségét. Persze ettől még szoros volt a befutó, hiszen a kéthetes száguldás végén mindössze öt perc (!) választotta el Benavidest a második helyezett Brabectől, míg a harmadik Sunderland (KTM) 16 perccel a győztes mögött ért célba.
dakar-2021-vegeredmeny-28655
Az idei viadal motoros áldozata: Pierre Charpin
Sajnos az idei viadalon is elhunyt egy motoros: a francia Pierre Charpin még múlthéten szenvedett balesetet, de sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az 52 éves motoros ma reggel életét veszítette.
Az idei Dakaron mindkét magyarajkú pilóta célba ért, Gyenes Emanuel az összetett 23. helyén futott be, míg Saghmeister Gábort az 58. helyen intették le.

Végeredmény – Dakar 2021 – Motorosok:

1. K. Benavides - Honda: 47 óra 18 perc
2. R. Brabec - Honda: +4 perc 56 mp
3. S. Sunderland - KTM: +15 perc 57 mp
.
.
23. Gyenes Emanuel - KTM: +8 óra 48 perc
.
.
58. Saghmeister Gábor - KTM: +35 óra 32 perc