· 2020. november 30. 8

Változnak az autópálya-díjak és a bírságok

Matricával is rendezhető a bírság

Minimálisan emelkedik az autópálya-matrica ára, viszont lazítanak a bírságolás módján. A motorosokat aligha zavarja majd a dolog, mert az emelés még a száz forintot sem éri el.
Kezdjük a jó hírrel: komoly újdonság, hogy ezentúl nem csak a csekk befizetésével lehet kiegyenlíteni a jogosulatlan pályahasználatért kapott bírságot. Ez kimondottan sok embert érint, hiszen évente nagyjából tízezren kapnak bírságot, amiért nem vagy késve vettek matricát.

Éves matricával is kiváltható az autópálya-bírság

Ezentúl nem muszáj befizetni a bírságot: az ITM tájékoztatása alapján amint életbe lép az új rendelet, a sofőrök kiválthatják a büntetést, ha utólag vásárolnak a járműre egy éves, országos matricát. Ez a bírság kiszabásának idejétől függetlenül arra az évre és a következő év januárjára érvényes egész Magyarország területén.
{{articleGallery[28070].caption}}
Ezzel párhuzamosan emelkednek a pályamatricák árai, bár a drágulás elenyésző mértékű. Januártól a motorokra érvényes, tíznapos útdíj ára 1 470 forintról 1 530 forintra emelkedik, a havi pedig 2 500 forint helyett 2 600-ba kerül. Éves továbbra sem lesz a motorosoknak, ami érhető is, hiszen a 2600 forintos havival nagyjából húszezer forintból lefedhetnek nyolc hónapot, vagyis feleannyiból, mint az autók éves matricája. A négykerekűekkel közös megyei matrica 5000 helyett 5200 forint lesz szintén januártól.