· 2019. december 3. 12

Egyszerűsödik a vezetői engedély kiállítása

Nincs jogsid, mégis vezethetsz?

Szinte teljesen automatikussá válik 2021-től a gyermekszületéssel és jogosítványszerzéssel kapcsolatos ügyintézés. Végre nem kell kivárni, míg postázzák a kis plasztikkártyát.
Ki ne kacérkodott volna a gondolattal, hogy egyenesen hazaguruljon a sikeres motorvezetői vizsgáról? Nagy a csábítás, és sokan meg is tették, pedig - jelenleg - ez ugyanolyan kihágás, mintha soha nem vizsgázott volna le, azaz akár el is vehetik a még ki sem állított jogsiját. Nos, ennek vége, ugyanis a következő egy évben Jelentősen egyszerűsödik, csaknem automatikussá válik a gyermekszületéssel, a házassági névváltoztatással és a jogosítványszerzéssel kapcsolatos ügyintézés. A gyakorlati vizsga megszerzése után sem kell majd személyesen igényelni az új vezetői engedélyt, mert azt automatikusan kiállítják és kipostázzák. Ráadásul ezt meg sem kell várni, mert hatósági ellenőrzéskor a rendőr a helyszínen le tudja kérni a vizsga tényét bizonyító adatokat - jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára.
{{articleGallery[24049].caption}}
Gyakorlatilag ugyanolyan megoldással állunk szemben, mint néhány éve a kötelező biztosításoknál, tehát az igazoltató rendőr a motoros adatai alapján pontosan tudja majd, hogy a vezető megszerezte-e a jogsit, akkor is, ha az éppen nincs nála. Ez különösen azoknak jön kapóra, akik a szezon utolsó heteiben vizsgáznak, és pont az elkészítés, illetve postázás néhány napos átfutásán múlik, hogy a tél előtt tudnak-e még motorozni egyet.