· 2020. május 20. 20

Zöld rendszámot és állami támogatást kapnak az elektromos motorok

Kérd vissza a felét!

Összesen ötmilliárd forintot költenek el a következő egy évben az elektromos autók és motorok támogatására. Jó hír, hogy a kisebb, valóban környezetbarát járművek árának felét visszatérítik a vevőknek.
Ezentúl nem lehet támogatást igényelni a 15 millió forintnál drágább villanyautókra – írja az MTI –, sőt a 11 millió felettiek ára is csak kismértékben változik, míg a legolcsóbb elektromos négykerekűek vásárlását nagyobb, 2,5 millió forinttal „szponzorálja” a kormány.

Júniustól robogókra is jár az állami támogatás

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv értelmében az eddiginél szélesebb vásárlói kör számára szeretnék elérhetővé tenni az elektromos meghajtású gépjárművek megvásárlását – áll az ITM mai közleményében –, ezért a támogatási rendszert a kedvezőbb árazású autók felé mozdították el - hangsúlyozta Kaderják Péter. Elektromos segédmotoros kerékpárt cégek és egyéni vállalkozók, főként futárok vehetnek a pályázat keretében, a 100 ezer és 1 millió forint közötti robogók esetében a visszatérítás elérheti a beszerzési ár 55 százalékát.
{{articleGallery[25522].caption}}
A pályázatok benyújtása június 15-én indul, jelentkezni a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 1-jéig lehet az Elektromobilitás.Ifka.hu pályázati portálon keresztül.
Kaderják Péter kiemelte, hogy a pályázat benyújtása után saját felelősségre megrendelhető az elektromos autó vagy robogó, de a jármű továbbra sem vehető át a támogatói okirat nélkül. Azt is hozzátette, hogy az új pályázattal a kétkerekű járművek, a mikromobilitás felé is nyitottak, vagyis szeretnék elősegíteni a nullemissziós kétkerekű közlekedés elterjedését, és ennek keretében várhatóan a környezetbarát motorok is zöld rendszámot kapnak, akárcsak a villanyautók.
Frissítve:
Időközben felkerültek a honlapra a pályázat részletei, többek között az is, hogy milyen robogók kaphatnak támogatást június 15-től. Ez alapján az L1 kategóriájú, tisztán elektromos hajtású kétkerekűek árának 55%-át igényelheti vissza a vevő, ha a motor ára nem éri el az egymillió forintot, viszont legalább 1,4 kW teljesítményű és az akkumulátor kapacitása nagyobb 48 V és 42 Ah-nál.