· 2020. május 27. 10

Milyen villanymotorok férnek bele az állami támogatásba?

Ezt kapod félmillióért

Nagy csinnadrattával jelentették be, hogy alig féláron vehetünk júniustól államilag támogatott e-robogót, ha az olcsóbb egymillió forintnál. Lássuk, mi fér bele a szűkös keretbe!
Immáron elektromos robogót is vehetünk állami támogatással a Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében, de korántsem mindegy, hogy milyet. Egyelőre csak cégek és egyéni vállalkozók, főként futárok vehetnek a pályázaton, ahol százezer és 1 millió forint közötti árú modellek közül válogathatnak.
{{articleGallery[25576].caption}}
További kikötés, hogy L1 kategóriájú, tisztán elektromos hajtású segédmotorok árának 55%-át igényelheti vissza a vevő, ha az nem éri el az egymillió forintot, viszont legalább 1,4 kW teljesítményű és az akkumulátor kapacitása nagyobb 48 V és/vagy 42 Ah-nál.

Milyen robogót vehetünk állami támogatással?

Ha pályáznál, itt találod a részleteket, s amíg elindul élesben a kampány, nézzük meg, mire „futja” a keretből! Mivel elég sok a kikötés, csupán néhány modell sorakozik a kínálatban, mint például a NIU robogói. Mint a forgalmazó KSR-Motótól és Horváth Tamástól megtudtuk, Panasonic akkumulátorról táplált, 1,4-1,8 kW teljesítményű gépek jöhetnek szóba, mondjuk az MQi+ Sport, melyet nem teljesen véletlenül éppen 999 990 forintra árazott le a forgalmazó, aminek 45%-át kell kifizetni, ha a vásárló sikeresen részt vesz a pályázaton. Lássuk be, ez jó ajánlat, hiszen 450-ért általában jóval gyengébb és kevésbé kidolgozott, 5-800 W teljesítményű gépeket árulnak, szóval megéri „benevezni rá”, ha egyébként is ilyen gép vásárlását tervezed. Jelenleg viszonylag kevés gép fér bele a 48 V és/vagy 42 Ah, valamint az egymillió alatti vételár hármasába, sőt nagyítóval kell keresni az ilyeneket, de látva a pályázat iránti érdeklődést, nem lepődnénk meg, ha a közeljövőben más cégek is előrukkolnának hasonló árú és teljesítményű modellekkel.