· 2019. szeptember 11. 3

Endurocross országos bajnokság - Bér

Béri EC egy kis extrával

A hosszúra nyúlt nyári szünet után már alig várta a komplett EC-mezőny, hogy újra motoroktól legyen hangos a béri pálya, és nem is volt hiány izgalmakban. Brenner Ádám beszámolója a helyszínről.
Szombaton - szokás szerint - a mini-, majd az őket követő ififutam volt porondon száraz körülmények között. Az első és második ifiverseny között nagyot motorozott a harmadosztály mezőnye is, szintén száraz pályán, de ekkor már igencsak lógott az eső lába - mesélte a hétvégéről Brenner Ádám (#29).
{{articleGallery[23038].caption}}
A harmadosztály mezőnyében Molnár Bence (#759) Gasgaszsal végzett abszolút elsőként, a sok-sok versenyt megjárt, szuperveterán Buchvald Jani ”bácsi” (#224) és Tóth Laci ”bácsi” (#200 előtt.) Miután lezajlott az egyórás etap és az ifik második futama, megérkezett a beígért égi áldás is.
{{articleGallery[23039].caption}}
Hozzátartozik, hogy számítani lehetett az esőre a mai nap folyamán, de mindenki bízott benne, hogy a késői órákban, és csak a futamok végén érkezik meg. A valóságban nem így történt: az ififutam végén rákezdett, ezzel teljes mértékben átszabta a szervezők, versenyzők terveit.

Régi-új helyszínen az EC

Emlékeim szerint a 2016-ban rendezett EC után, három év elteltével tért vissza a mezőny Bérre. Tudniillik ez a helyszín maga a paradicsom - a természeti lehetőségeket, a patakmeder, a sziklás feljárók, természetes akadályok mellett a rendező megújult nyomvonallal és új, extrém akadálysorral várta az ideérkezőket.
{{articleGallery[23042].caption}}
Fektetett gumisor, kőágy, illetve vasúti talpfa és dupla konténer felhasználásával alakítottak ki látványos pályaszakaszt, amely mellé biztosítottak egy hosszabb elkerülőt is, amelyet a kétórás futamban gyakorlatilag a felvezető kör után mindenki használni kényszerült.
A nedves körülmények annyira átszabták játszmát, hogy a kétórás összecsapást idő előtt, a verseny 75%-ánál leintették.
{{articleGallery[23043].caption}}
Megváltoztak az erőviszonyok, a pálya teljes mértékben kőkemény endurós nyommá alakult, így az amúgy sem túl népes mezőny alaposan megtizedelődött. Voltak, akik mások segítségével tudták abszolválni a pálya nehezebb szakaszait, akadtak olyanok is, akik egy-két kör után feladni kényszerültek a versenyt. Ami nem is csoda, hiszen a sártól nehezen forgó kerekek is megnehezítették a motorozást az egyébként is erős nyomvonalon.
{{articleGallery[23045].caption}}
Ettől is szép ez a sportág, hisz' ennek köszönhetően a bajnokság végeredménye két futammal a szezon vége előtt még dőlt el, és a jelenlegi eredményeknek köszönhetően átrendeződött a tabella. A kétórás futamot abszolútban Radek Bohuslav (#206) nyerte, utána érkezett nem mindennapi teljesítménnyel Jánosi René (#31), a dobogó legalsó fokát pedig a rajtnál eleső Szőke Márk (#795) foglalta el.
{{articleGallery[23047].caption}}
Sokak számára nem úgy sült el ez a hétvége, ahogy tervezték, viszont a Bohuslav család büszkén távozhatott a helyszínről, ugyanis az ifjabbik Bohuslav, Radecek (#144) apja nyomdokait követve diadalmaskodott ifj. Vágó Norbert (#150) előtt, és megnyerte a Mini kategóriát.
{{articleGallery[23049].caption}}
Az 85 köbcentis kategóriában a Lakatos fivéreket megelőzve Hateier Botond (#120) szerezte meg a győzelmet mindkét futamban. Itt egyébként történt egy durva bukás is, aminek a kimenetele szerencsésen végződött, és tanulságként szolgálhat minden endurósnak. Ifjabbik Kutics Attila (#153), aki elugratás után keresztben érkezett le, földre került, és a mögötte érkező versenyző sajnálatos módon áthajtott a fején.
{{articleGallery[23050].caption}}
Szörnyű volt látni, hogy Attilának gyakorlatilag azonnal eltört a sisakja, és olyan erős ütést kapott a feje, hogy már nem tudott aznap rajthoz állni. Igazi fairplay-díjas mozzanat volt, hogy Lakatos Máté (#129) azonnal megállt, és mielőbbi segítséget kért, hogy gyorsabban jó kezekbe kerüljön a sérült.
{{articleGallery[23057].caption}}
A versenybeszámoló mellett fontos azt is megemlíteni, hogy a szombati napot vegyes érzelmekkel zárhatták a kilátogatók, ugyanis pár nappal ezelőtt ismét eltávozott közülünk az egyik versenyzőtársunk. 46 éves korában elhunyt Balogh Tibor, a Karancs MSE versenyzője, az ő tiszteletére az egyórás futam előtt tartottak megemlékezést. Nyugodjon békében!
{{articleGallery[23051].caption}}
A szomorú hírt egy örömteli esemény követte a kétórás futam előtt, mégpedig Halőrünk kapcsán - Apró Péter (#227) a lehető legjobb időben, az összecsapások között, szakadó esőben ünnepelhette az 50. születésnapját. A béri verseny talán jobban kedvezett az endurósoknak, viszont a bajnokság következő állomása szeptember 21-én, Kiskunfélegyházán várja a versenyezni vágyókat, ahol inkább az MX-pilóták brillírozhatnak.