· 2020. július 4. 1

Fél évet halaszthatnak a vizsgázók

Senki nem marad hoppon

Módosították a jogosítványszerzéssel és oktatással kapcsolatos jogszabályokat, hogy senki ne kerüljön bajba a tavaszi veszélyhelyzet miatt. Eközben pörög az oktatás, 30 ezren vizsgáztak le az utóbbi pár hétben.
Köztudott, hogy 2020. március 19-től vagy két hónapon át szüneteltek az autós és motoros vizsgák, ami különösen azoknak fájó, akiknek pont akkor kellett volna megszereznie első jogosítványát, esetleg újabb kategóriára szerezni érvényes vezetői engedélyt. Noha azóta feloldották a korlátozásokat, de hatalmas a túljelentkezés, csak az utóbbi hetekben közel 30 ezren vettek részt autós és motoros vizsgákon.

Fél évvel meghosszabbították a jogsiknál a türelmi időt

Az átmeneti felfüggesztés miatt előfordulhatott, hogy egyes tanulók nem tudták tartani a képzés/vizsgáztatás rögzített határidőit, ami azzal járhat, hogy az egész tanfolyamot meg kell ismételniük. Hogy ez ne fordulhasson elő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendezte a képzéssel, vizsgáztatással összefüggő határidőket a közúti, vasúti és vízi közlekedésben is:
{{articleGallery[25873].caption}}
- A rendeletmódosításnak köszönhetően a vizsgák szüneteltetése miatt önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányos helyzetbe, senkit nem terhelhet indokolatlan többletköltség és időráfordítás. A legtöbbeket érintő változás, hogy a közúti járművezető-képzési határidők, ha azok a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő 15 napon belül járnak le, a veszélyhelyzet megszűnését követő 180. napig meghosszabbodnak – szögezte le Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.
{{articleGallery[25872].caption}}
Tehát bőven van idő pótolni az elmaradt vizsgát, és az sem lehet akadálya a jogsiszerzésnek, hogy a veszélyhelyzet alatt feltorlódott tömegek miatt a szokásosnál is hosszabb lehet a várólista a sulikban.