· Képek: MTI · 2019. augusztus 14. 92

Bíróság előtt a motorost fenyegető sofőr

Mindennek van határa...

A városi legenda szerint a határátkelőnél is kikerülhetjük a feltorlódott kocsisort, de valójában ez az egyenruhások jóindulatán múlik. Persze ettől még nem is kell nekiesni szegény motorosnak.
Néhány napja egy motoros szeretett volna átkelni a röszkei határon, ám amikor elgurult az álló autók mellett, az egyik sofőr és utasa ordítani kezdett vele, majd ököllel fenyegette. Erre felfigyeltek a határőrök is, és megpróbálták elsimítani a dolgot, de ez csak olaj volt a tűzre. A kocsiban ülők fenyegették, rángatták őket, ezért mindkettejüket őrizetbe vették.
{{articleGallery[22831].caption}}
Gyorsított eljárásban, három nap alatt meg is született az ítélet: hivatalos személy elleni erőszak miatt a vádlottakat jogerősen egy év két hónap, másfél évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és egy évre kiutasították Magyarországról.

Miért nem szabad motorral előregurulni a határátkelőnél?

Joggal gondolhatja azt a motoros, hogy a 2010-ben módosított KRESZ alapján kikerülheti a kocsisort, hiszen a 36. paragrafus (12) alapján „…ha a járműveknek útkereszteződésben vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - motorkerékpárral az álló járművek mellett vagy azok között szabad előrehaladni."
Sajnos ez nem a teljes igazság, mivel ezt felülírja a Határforgalom-ellenőrzési Szabályzatról szóló 24/2015. (X. 15.) ORFK utasítás 124. pontja, és ez alapján járműkategóriától függetlenül a határátkelőhelyre érkezés sorrendje a meghatározó - aki előbb ér oda, az előbb mehet át, punktum.
{{articleGallery[22832].caption}}
Szerencsére a határőrök is láttak már bőrruhában izzadó motorost, aki a nyári kánikulában szeretett volna mielőbb átesni az ellenőrzésen, hogy ne vigye el a hőguta. Ezért szinte minden esetben elnézőek a kétkeréken érkezőkkel, sőt gyakran maguk hívják előre a bizonytalankodókat. Ezt erősíti a mostani eset is, amikor nemcsak előreengedték a motorost, de a segítségére siettek, amikor rátámadt a türelmetlen autós.