Augusztustól Velence több részén is megszűnik a díjmentes parkolás, amit azzal indokoltak, hogy túl nagy az autóforgalom a nyári hónapokban. Ennek persze ellentmond, hogy az autókat kiváltó motorkerékpárokat és segédmotorokat, robogókat is megsarcolják, pedig azok éppen a forgalomcsökkentés hatékony eszközei.

Két zónát jelöltek ki – ezek pontos leírását itt találjátok –, az elsőben a motorkerékpár, a segédmotoros kerékpár és a quad 250 Ft-ért parkolhat óránként, míg a másodikban 450 forintért.

A díjfizetésre kijelölt várakozási területek üzemeltetési ideje mindkét díjövezetben az év minden napján 08:00 órától 20:00 óráig terjed.

Járdán is fizetős a parkolás?

Persze a döntéshozók Facebook-bejegyzése alatt máris özönlenek a kérdések, élen azzal, hogy mégis hová tegye a motoros a parkolójegyet, illetve mi lesz a bliccelő robogósokkal? Elvégre nem írhatja fel a közterületfelügyelő, hogy egy „kopottpiros, olajos kipufogójú Yamaha Minttel követték el a kihágást”  – ez kevés a tulajdonos beazonosításához.

fizetos-parkolas-velence
Motoros parkoló a Tisza-tó mellett (A kép illusztráció)

Így aztán máris jelezték a város elöljárói, hogy a közeljövőben módosítják a rendeletet, és ha a nagymotorok nem is, de a robogók valószínűleg kikerülnek a fizetésre kötelezett kategóriából. Aki pedig motorral érkezik Velencére és nem szeretne fizetni, annak a széles járdák jelenthetnek megoldást.

40. § Megállás (8)
A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha (c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad. A járdán... a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár az egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg

írja a KRESZ, tehát ott szabályosan és ingyen várakozhatsz a motorral, ráadásul akkor is, ha ez tiltott más gépjárművek számára.