· Képek: Harley-Davidson · 2019. január 8. 28

Harley-Davidson LiveWire

Szép és okos

Néhány hónappal ezelőtt leplezte le az amerikai gyártó első elektromos motorjának szériaérett változatát, ám annak technikai adatairól mindeddig nem sokat lehetett tudni. Most megtört a jég, s végre részletesebben megtudhattuk, mivel csábít a LiveWire.
Nem kis megdöbbenést keltett, hogy a Harley-Davidson – a modern idők hívó szavát követve – beadta a derekát, s előrukkolt egy elektromos motorkerékpárral. A masina ránézésre tökéletesen illeszkedik az amerikaiak felhozatalába, s tegnap a Consumer Electronics Show (CES) keretein belül tartott sajtótájékoztatón kiderült, műszakiság tekintetében sem vall szégyent a hangtalan üdvöske. A gép 3,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órás sebességre, becsült hatótávja 177 kilométer.
{{articleGallery[20585].caption}}
A H-D Revelation névre keresztelt állandómágneses villanymotor az akkumulátor alatt helyezkedik el, így a gép súlypontja kellően alacsonyan van, a hajtómű forgatónyomatékának teljes egésze gyakorlatilag már elinduláskor rendelkezésre áll, őrületes gyorsulást garantálva. Az elektromos hajtás okán nincs szükség kuplungra és sebességváltásra, ez könnyebbséget jelent a kezdő pilótáknak, továbbá fontos, hogy fékezéskor a rendszer visszanyeri az energiát, ami plusz töltést biztosít az akkumulátor számára, ez legfőképpen az araszoló városi közlekedés során hasznos. A pilóta 10,9 centis, színes, érintőképernyős, folyadékkristályos kijelzőről olvashatja le a szükséges információkat, s újdonság, hogy a műszaki pakkban helyet kapott a H-D Connect Service (Összeköttetési Szolgáltatás). A Panasonic által kifejlesztett mobilhálózati telematikus összekötettés segítségével a felhasználó egy letölthető alkalmazással tud kapcsolódni a motorkerékpárhoz, s azon keresztül mindig pontos információt kaphat arról, milyen töltöttségen áll épp az akkumulátor, a szervizstátuszt is láthatja, nem mellesleg azonnal jelez, ha bárki hozzáér, esetleg megpróbálja ellopni a járgányt.
Rendkívül hasznos, informatív, nem mellesleg könnyen kezelhető a H-D Connect Service
A modell kétféleképpen tölthető, az egyik kábelszett segítségével bármely hagyományos háztartási aljzatra csatlakoztatható, ha viszont a tulaj gyorsabban szeretné csatasorba állítani, választhat nyilvános töltőállomást is a célra. A LiveWire a fekete mellett kétféle különleges – Yellow Fuse és Orange Fuse – fényezéssel érhető el. A LiveWire értékesítése idén kezdődik, ára nettó 27 860 euró, vagyis hozzávetőleg bruttó 11,3 millió forint lesz, ugyanakkor jó hír, hogy ezt már nem gyarapítja egyéb járulékos költség, ugyanis a legfrissebb hazai adótörvény értelmében 2019-től már nem kell regisztrációs adót fizetni az elektromos motorkerékpárok után.