· 2017. december 4. 8

Üzemanyagcellás motorkerékpár a Hondától

Tankolj hidrogént!

Öt érdekes tervrajz látott napvilágot nemrégiben, melyet a szabadalmi hivatalba nyújtott be a Honda. Az ábrák azt bizonyítják, hogy a gyártó gőzerővel munkálkodik egy forradalmi motoron.
Az üzemanyagcellás kétkerekű működésének lényege, hogy hidrogén és oxigén között létrejövő kémiai reakció által fejleszt elektromos áramot, s a hagyományos - villanymotorral hajtott - gépekkel szemben fontos előnye, hogy nagyon gyorsan újratölthető, az szükséges oxigént pedig a levegőben elérhető, így azt nem kell tárolnia. Más kérdés, hogy a töltőhálózat még foghíjasabb, mint a konnektorból energiát nyerő motorok esetében.
{{articleGallery[16721].caption}}
Bár már 2005-ben is láthattunk hasonló terveket a Hondától, legújabb szabadalmuk az első, amely hasonlít egy hagyományos járműre. A skicceken látható, hogy a hidrogéntartály az ülés alatt kapott helyet, ahol az üzemanyagcellák is. A masina akkumulátorát - a tömegközpontozás elveit követve - egészen mélyen, a hasidomhoz közel helyezték el, a villanymotor mellett, ami hagyományos módon a hátsó kereket hajtja. Ha az elgondolás megvalósul, akkor elviekben egy valóban jól használható, kiváló teljesítménnyel és hatótávval kecsegtető járgány születik majd, ami joggal vetélkedhet a hagyományos motorokkal - kíváncsian várjuk!