Mivel a motorosok többsége egyben autót is vezet, hasznos információ lehet a téli átállás előtt, hogy a lefutott, kopott abroncsok átvételét ezentúl ingyenesen kell biztosítani – derült ki a minisztérium friss közleményéből. A MOHU MOL Zrt. a használt sütőolaj és a textilhulladék kezelése mellett az autó- és motorgumik újrahasznosítását is biztosítja. Ezzel megfelel az EU-s előírásoknak, melyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

ingyen-leadhato-a-hasznalt-abroncs

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra – így a gumiabroncsra, a textiltermékekre és a sütőolajra – speciális szabályok vonatkoznak októbertől. Az új szabályok szerint a hulladékká vált gumiabroncsot október elsejétől kötelező külön gyűjteni és a koncessziós társaságnak, a koncesszori alvállalkozónak vagy a forgalmazónak leadni, aki térítésmentesen átveszi. A használt sütőolaj gyűjtésének biztosítása céljából az erre szolgáló gyűjtőedények elhelyezését a forgalmazó, a települési önkormányzat, az üzemanyag-töltőállomás és meghatározott oktatási intézmény a koncessziós társasággal kötött szerződés alapján biztosíthatja. Utóbbi egyébként nem újdonság, hiszen a fáradtolajat eddig is ingyenesen átvették az ország számos pontján, így például a kijelölt benzinkutakon.

ingyen-leadhato-a-hasznalt-abroncs

Korábban ez jellemzően fizetős szolgáltatás volt, a megkérdezett szervizek 700 és 1000 forint közötti összeget kértek egy-egy kopott autó- vagy motorgumi átvételéért, míg a teherautó-abroncsokat 3-4000 forint közötti összegért hagyhatták a műhelyben a tulajdonosok.