· Képek: Innovv és Pulai László · 2020. november 28.

Már a mentők is Innovv kamerákat használnak

Semmi nem marad rejtve

Hányszor fordult elő, hogy jó lett volna visszanézni egy-egy tempós kanyarvadászatot, gyönyörű tájat vagy akár necces közlekedési helyzetet, de senki nem vette fel? Nos, a K2-vel ilyen többé nem fordulhat elő…
Lehet, hogy itthon (még) kevéssé ismerős az INNOVV márkanév, pedig a világ egyik legelismertebb gyártójáról van szó. Olyannyira, hogy a havi 980 ezer olvasót vonzó Motorcycle.com összehasonlításában beválasztották az INNOVV K2-t a „motoros ingázók leghasznosabb felszerelései” közé.

Mit is tud pontosan az Innovv K2 kamera?

A meglepően egyszerű beépítés után már „nincs is dolgod vele”, a K2 folyamatosan veszi, ami a motor előtt és mögött (!) zajlik, s ha nem történt semmi érdekes, 15-20 órányi felvétel után automatikusan felülírja a régi felvételeket.
{{articleGallery[28049].caption}}
Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy hosszabb, hétvégi túrán ráérsz hazatérve letölteni a tartalmat, mert az INNOVV K2 256 GB-os Micro SD kártyára 19 órát tud felvenni, azaz garantáltan „nem telik be” a két-háromnapos kiránduláson. Ráadásul automatikusan indul és megáll a felvétel, amint beindítjuk a motort vagy leszállunk róla. A rögzítés késleltetett, így nem lesz tele a videó parkolóban öltözködő motorosokkal – csak a lényeg lesz a „szalagon”.
{{articleGallery[28056].caption}}
Maga a videóletöltés is pofonegyszerű, elvégre a mobilos app segítségével belenézhetünk az élő felvételbe, lementhetjük a rögzített anyagot, sőt a megosztása, feltöltése is csak egy pillanat alkalmazáson keresztül. Ez utóbbihoz persze nem kell kivennünk a kamerát, sem a memóriakártyát, mivel a letöltés wifikapcsolaton keresztül zajlik.
{{articleGallery[28051].caption}}
A nagy látószögű lencsékkel kétszer 120 fokban „lát” a két kamera, azaz csak közvetlenül a vezető mellett lesz holttér, azt leszámítva elöl, hátul és a motor mellett is mindent felvesz. A központi egységből, két kamerából, felfogató konzolokból és 12 V-5V átalakítóból álló készlet önmagában vagy többféle, akár 256 GB-os memóriakártyával kerül forgalomba, azaz rögtön használatra kész, semmilyen egyéb kiegészítőre nincs szükség hozzá.
{{articleGallery[28055].caption}}

Használhatod bizonyítékként a kamera felvételét?

Néhány éve új Polgári Perrendtartás lépett életbe, ami kimondja, hogy a személyi jogokat sértő vagy jogsértő módon rögzített videó nem lehet bizonyíték egy perben. Ezért sokan azt hiszik, hogy a motoros kamerák felvételei sem használhatóak, pedig ennél összetettebb a helyzet.
{{articleGallery[28054].caption}}
Ugyanis mérlegelnie kell a bíróságnak, hogy arányban áll-e a jogsértés az ügy felderítésében nyújtott segítséggel, tehát egy jól kivehető rendszám vagy arc nem zárja ki, hogy videó bizonyítsa az igazad. Különösen akkor, ha nincs más lehetőség a baleset vagy vitás helyzet rekonstruálására.
Éles bevetés: ezt látja az INNOVV K2 egy futármotoron (BMW F 700 GS)
Arról nem beszélve, hogy legtöbbször el sem kell jutni eddig – ha füllent a másik fél a balesetről, elég csak megmutatnod a kamerát, és rögtön jobb belátásra tér…