Várhatóan augusztusban kerülnek az üzletekbe a legújabb, egyhengeres, 650-es Jawák, melyek elsősorban régies formavilágukkal és a márkára jellemző, viszonylag kedvező árukkal hódíthatnak.

650-es, Dominator-alapú erőforrással térnek vissza a Jawák

Maga az erőforrás nem ismeretlen, hiszen találkozhattatok már vele a Shineray modelljeiben, sőt elődjével anno a Hondákban is. Ez ugyanis a jó öreg Dominator 650-blokk újragondolása, nem véletlen tehát, hogy szintén 644 köbcentis, léghűtéses, akárcsak a korabeli enduró hajtóműve.

jawa-650-bemutato-2023
A két új Jawa

A cseh gépek kétféle változatban jellenek meg: azonos műszaki alap mellett az egyik klasszikus naked, míg a másik kissé sportosabb csupaszmotor lesz, a formavilágot leszámítva azonban megegyeznek egymással. Elöl 19, hátul pedig 18 colos, természetesen fűzöttküllős keréken futnak, az abroncsok is visszafogott méretűek (100/19, 130/18), míg az ülésmagasságuk 760, valamint 780 mm.

A teljesítmény/tömeg arány és a gyorsulás is a múltszázad gépeit idézi, tekintve, hogy az új Jawák több mint 180 kilóval mérlegelnek, miközben teljesítményben elmaradnak a Dominatortól, hiszen muszáj megfelelniük az Euro 5 szabályainak. Így aztán kereken negyventagú ménes „repíti” az egykori Jawákat idéző újdonságokat, melyek hazájukban (átszámítva) 2,2-2,3 millió forintos áron kerülnek az üzletekbe.