· 2020. január 21. 9

Jövőbemutató sisakkoncepciót mutatott be a Tali a CES-en

Okosfejfedő francia módra

A roppant ötletes bukó teljes felületén világítótesteket helyeztek el, emellett arra is képes, hogy balesetkor segélyhívást kezdeményezzen.
A CES bővelkedett járműipari újításokban, a motorosoknak szánt cuccok közül azonban kiemelkedett a Tali sisakja.

Jövőbemutató sisakkoncepciót mutatott be a Tali a CES-en

Saját világítórendszerrel büszkélkedő sisakot most is vehetünk, azonban olyat eddig még senki sem tervezett, melyet minden irányból teleaggattak lámpákkal. Ezt úgy képzeljük el, hogy a LED-es fényforrások előrefelé éles fehér fénnyel, míg hátrafelé pirosan világítanak, utóbbiak féklámpaként is működnek. Az igazi érdekesség a motor saját indexeivel összehangoltan villogó, a sisak két oldalára illesztett irányjelző, ami a motoros pozíciójából adódóan jóval messzebbről észrevehető, mint a gép saját fényei. Mindezen túl a plexi is fényérzékeny bevonatot kapott, ezáltal napos időben magától besötétedik, hogy viselője jobban lásson.
{{articleGallery[24394].caption}}
És ezzel még nincs vége, ugyanis a Talit a ma megszokott hálózati funkciókkal is felvértezték, ami annyit tesz, hogy a sisakhoz - Bluetooth-on keresztül - hozzákapcsolhatjuk okostelefonunkat, nem mellesleg különféle speciális iOS és Android alkalmazásokat is vezérelhetünk a segítségével, akár hangutasítással is. Természetesen kezeli a hagyományos telefonfunkciókat, emellett használhatjuk vele a navigációt is, mi több zenét is hallgathatunk a beépített fülhallgatókkal. Igazán hasznos szolgáltatás, hogy balesetkor a sisak segélyhívó rendszere automatikusan üzenetet küld a mentők és rendőrök központjába, de mi magunk is kezdeményezhetünk segélyhívást, ha vészhelyzet áll fenn.
{{articleGallery[24383].caption}}
Ugyan a Tali még adós a törésteszttel, de nem kételkedünk a jó eredményben, hiszen ezen a banánhéjon már biztos nem csúsznak el, ha ennyi energiát fektettek sokoldalú termékükbe. A tömeggyártás elindításához némi tőkére is szüksége lesz a franciáknak, az árról pedig annyit tudni, hogy nagyjából 1100 euró körüli összeget, mai árfolyamon számolva 350-380 ezer forintot kérhetnek majd el érte.