· 2020. május 25. 36

Hamarosan megnyílnak az országhatárok

Játék határok nélkül?

A jelek szerint legkésőbb június közepén megnyílnak az országhatárok, és korlátozás nélkül utazhatunk külföldre. Persze lesznek kivételek, mint a már most elérhető Szerbia vagy az óvatosan nyitó Szlovákia.
2020. május 25-én, azaz ma lép hatályba az új kormányrendelet, és eszerint megnyílik a szerb-magyar határ az állampolgárok előtt – olvashatjuk a Magyar Közlönyben –, míg Ausztriából már múlt csütörtök óta hazajöhetünk karanténkényszer nélkül, ha van egy legfeljebb négynapos, negatív COVID-tesztünk. A módosítás annyit jelent a gyakorlatban, hogy a szerb határon visszaállt az eredeti rend, Ausztriában pedig lazítottak a szabályokon a várhatóan június 15-én életbe lépő, teljes határnyitás előtt.
{{articleGallery[25561].caption}}

Mit jelent ez nekünk, motorosoknak?

Arra számíthatunk, hogy a határok valószínűleg sorra nyílnak majd a legnépszerűbb, közeli célországok felé, például jelen állás szerint Ausztria június 15-től megnyitja határait Svájc, Németország, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában.
{{articleGallery[25558].caption}}
Szlovénia elsőként jelentette be, hogy lecsengőben van a járvány, ezután megnyitotta határait Horvátország felé, és már a szállodák, wellnessközpontok újranyitásának dátumát fontolgatják, ezzel szemben Szlovákia határnyitása csak június végére várható. Jelenleg még abban sincs egységes megállapodás, hogy melyik ország mit kér a beutazáshoz az általános dokumentumokon kívül, pl. negatív COVID19-tesztet, igazolást, hogy miért kell belépned az országba stb., ezért indulás előtt érdemes megnézni a friss rendeleteket. Már csak azért is ajánlott ez, mert napról napra változik a helyzet – a legfontosabb friss információkat a koronavírus-járvány hivatalos hazai oldalán találjátok a határnyitásokról.