· 2020. február 17. 46

Kitiltják a németországi szerpentinekről a kétkerekűeket?

Agyő, motorosok!

Úgy tűnik, a germán hatóságok behajtási korlátozásokkal szeretnék elejét venni a motorosok által okozott baleseteknek és a sportgépek hangos kipufogója miatt jelentkező zajterhelésnek. Helyi érdekvédő szervezetek tiltakoznak a drákói szigor ellen.
Ezt a megoldást nálunk szerencsére még sehol nem vezették be, pedig itthon is van néhány aszfaltcsík, ahol a helyiek felemelték a hangjukat a hétvégi sornégy-koncertek miatt...

Kitiltják a németországi szerpentinekről a kétkerekűeket

Elég csak a Bajna és Héreg közötti, tükörsima szerpentinre gondolnunk, de Komárom-Esztergom megye más útjain vagy éppen a Mátrában és a Mecsekben is akad olyan szakasz, ahová szívesen látogatnak el a motorosok, hogy kiélvezzék járgányuk képességeit. Viszont a magyar hatóságok egyelőre beérik a sebességkorlátozó táblákkal, figyelmeztető transzparensekkel és - esetenként - a fokozottabb rendőri jelenléttel. Ellenben Németországban nincs kecmec, a közelmúltban ugyanis számos gyönyörű hegyi útra tették ki a motorkerékpárral behajtani tilos táblákat - lám, ezt érték el a dB-killer nélküli vasakkal...
{{articleGallery[24612].caption}}
A helyi motorosokat tömörítő szervezet, a BVDM hevesen tiltakozik az aránytalan lépések ellen, és egyeztetésre hívta a hatóságokat. Úgy vélik, az ilyen tiltás sérti a motorosok állampolgári jogait, hogy szabadon gurulhassanak a bárki által korlátozás nélkül használható útszakaszokon. Rámutatnak arra is, hogy az intézkedés azért is törvénysértő, mivel ilyen szigorú szankcióval csak akkor élhetnének a döntéshozók, ha más, enyhébb lépések - mint például a célzott forgalomfigyelés vagy a sebességkorlátozó táblák kihelyezése - nem jártak eredménnyel.
Itt látható a több tucat hegyi út, amit már nem használhatunk motorral
A BVDM a legnépszerűbb hegyi utak mellett elterülő települések lakosaival is párbeszédet kezdeményez, hogy velük egyetértésben találják ki a kompromisszumos megoldást. Bízunk benne, hogy a nyári szezonra helyreáll a rend, és az arrafelé kiránduló honfitársainknak nem kell visszafordulni a legszebb utakról.