· 2019. január 9. 13

Bíróság előtt a motorosokat veszélyeztető férfi

Mit érdemel az a bűnös?

Kötelet feszített ki egy férfi Japánban az utcán, amiben egy motoros fennakadt. Az elkövető viccnek szánta tettét, a törvényszolgák azonban nem tudtak nevetni rajta, sőt egyenesen gyilkossági kísérlettel vádolják.
Sajnos időről időre felbukkannak olyan történetek, melyben kifeszített kötelek, drótok miatt sérülnek meg bukósisakosok. A legtöbb ilyen erdőben vagy egyéb természetes közegben történik, éppen ezért különösen meglepő a legfrissebb eset, melyben egy japán férfi egy nagyváros forgalmas főútján húzta ki a zsineget. A 41 éves Koichi Deki tettét pechjére rögzítette a nem messze elhelyezett térfigyelő kamera, melynek felvételén jól látható, hogy kifeszíti a kötelet, majd szinte rögtön érkezik a motoros, aki beleakad abba és elesik. Bár végződhetett volna sokkal rosszabbul is a sztori, szerencsére a pilóta hát- és csípősérülésekkel megúszta a kalandot. Az elkövetőt azon nyomban lekapcsolta a rendőrség, aki vallomása során azt mondta, nem szeretett volna semmi rosszat elkövetni vagy bárkinek bajt okozni, egyszerű viccnek szánta ezt, s eszébe sem jutott, hogy bárki megsérülhet. Akárhogy is gondolkodunk, nem értjük, mi lehetett volna ebben vicces, egyáltalán mi játszódhatott le Deki fejében, s a törvény japán képviselőinek sem húzódott mosolyra a szája, ugyanis most gyilkossági kísérlettel vádolják a férfit.
A japánok nem nézik jó szemmel az efféle „kis” csínyeket, így könnyen meglehet, hogy több évre hűvösre rakják a kötelet kifeszítő férfit. Akárhogy is, nagyon reméljük, hogy elgondolkodik tettén, és többé nem jut eszébe hasonló ostobaság
Hazánkban is előfordult több hasonló eset, szomorúan emlékezetes a tíz évvel ezelőtti történet, mikor egy péceli gazda feszített ki drótot, ami miatt életét veszítette az arra motorozó 29 éves, maglódi rendőr. Bár emberölés miatt állt bíróság elé, ő végül nem kapott börtönbüntetést, pedig megállapították, hogy nem volt joga kifeszíteni a huzalt. A japán ítélet remélhetőleg példát statuál majd, mely mindenkit elrettent attól, hogy hasonló tettet kövessen el.