· Képek: Peti-Racing · 2017. szeptember 13. 8

A tíz legkedveltebb hazai motorosút

Minden hétvégére egy célpont

Ha szerencsénk van, idén is novemberig élvezhetjük a - többség szerint - túrázásra alkalmas, kellemesen meleg időt. Ez még legalább 8-10 hétvége, így most ezek mindegyikére ajánlunk egy-egy remek célpontot videókkal illusztrálva.
Rövidülnek a nappalok, a minap hajnalban csak három-négy fokot mértek, szóval tetszik vagy sem, hivatalosan is beköszöntött az ősz. Persze ez még nem jelenti azt, hogy le kéne mondanod a motorozásról, sőt most érdemes begyűjteni az élményeket, hogy a téli estéken pár kép és videó segítségével újra felidézd a legszebb őszi emlékeket. Most a tíz legkedveltebb hazai útvonallal segítünk a tervezésben, míg illusztrációként a Ti remek videóitok szolgálnak a SportMotor archívumából.
Ha már arra jársz, ezt se hagyd ki: Rohonc-Léka szerpentin a magyar határ mentén (Videó: Cuskater)

1. Őrség

Hazánk talán legszebb tájegysége, különösen kora ősszel lenyűgöző, ideális célpont egy hétvégi kirándulásra. Ha a fővárosból indulsz, a nagy távolság miatt érdemes két napot rászánni, s ha már ott vagy, kibővíteni a kört. Ennyi idő alatt meglátogathatod az Őrség Nemzeti Parkot a 7451-esen, a határtól délre elterülő szlovén utakat, no meg a helyi motorosok kedvencét, az osztrák oldalon - Nagysároslak és Léka között - futó szerpentint is.
Joch - Őrségi túra

2. Balaton-felvidék

A nyaralók már elvonultak a Balcsi északi partjáról, szóval a szeptember kimondottan ideális időpont, hogy nyeregbe pattanj, és felfedezd a környéket! Veszprémtől Tapolcáig kanyarog a 77-es, melyről dél felé is érdemes letérni, hogy az eldugott, mégis jó minőségű utakat bejárd, mint például a Szentantalfa környéki kanyarok.
A Tapolca-Nagyvázsony szakasz Ridingsoul videójában

3. Bakony

Aligha kell bemutatni a 82-es út Zirc és Csesznek közötti részét, ez egész szezonban kétkerekűektől - szó szerint - hangos, ősszel éppen ezért ajánlott, mert egy-egy hűvösebb hétvégén valószínűleg kisebb a forgalom a vár környékén. Ha már arra jársz, alig fél óra alatt elérhető - Császáron - a Henryx City, s a közelben található a Majki-tó, mindkettőt érdemes útba ejteni.
Sipka 99 - A cseszneki szerpentin

4. Mecsek

Pécsről Mánfa és Orfű érintésével, a 66-oson és 6602-esen érdemes megközelíteni Abaligetet, majd onnan a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzet - 6604-es számú - aszfaltcsíkján át vissza a baranyai megyeszékhelyre. Csupán 50-60 kilométer, mégis a sok kanyar és a még több látnivaló miatt legalább 1-2 órás kör - tökéletes program egy őszi délutánra.
Egy hétvége a Mecsekben Csabingótól

5. Gerecse és környéke

Az elmúlt években szépen felújították a Bajna közelében fekvő utakat, kanyarokból sincs hiány, így adja magát az ötlet, hogy ősszel is felfedezd. Mivel délnyugat-északkelet irányban fut, ha ebéd után vágsz bele, érdemes délről, az M1 autópálya felől belevágni, hogy az egyre korábban horizontra süllyedő nap ne vakítson el motorozás közben. Titkos tipp: Nagysápon motorosoknak kialakított, zárható szekrényekkel felszerelt parkoló várja a kétkerekűeket közvetlenül a 1119-es út mellett.
Új aszfalt a Héregre vezető úton - MyGeorge videója

6. Pilis

Ha csak két szabad órád van, akkor is belefér - a fővárosból indulva - 1111-esen egy esztergomi, 90-100 kilométeres karika. Kanyarból nincs hiány, s bár ha az aszfalt minősége nem a legjobb, de összességében kellemes kikapcsolódás egy-egy délutánra.
A dobogókői kör több kameraállásból Foxx-tól

7. Börzsöny

Ha egy kicsit több időd van, érdemes kibővíteni az esztergomi kört, s a határ északi oldalán, az 564-esen felfedezni a Letkésre és Déméndre vezető kanyarokat, megállni a Börzsöny valamelyik apró falujában, végül pedig élvezni a Rétság környéki, nyújtott íveket.
Hegynek fel - Májky és a BMW K75

8. Cserhát

Néhány évvel ezelőtt szitokszónak is beillett volna az északi határ mentén futó 22-es út neve, de a 2015-ös fejlesztések nyomán príma aszfaltréteget kapott ez a szakasz, így most már sportmotorral is élvezetes arra túrázni. A 2122-es mellett fekvő Hollókő önmagában megér egy délutánt, varázslatos hangulatú hely, arról nem beszélve, hogy onnan egy óra alatt elérhető a Mátra vagy akár a Bánki-tó is - mindkettő remek célpont.
A CBF-egyesület hollókői túrája Csaszi4 tolmácsolásában

9. Mátra

Apropó, Mátra! Nem maradhat ki a felsorolásból a tavaly felújított, s nem mellesleg motorosbarát korlátokkal szegélyezett 24-es, a Gyöngyösről Eger felé tartó szerpentin. Csak hatvan kilométer, mégis mennyi kanyar - nem csoda, hogy hazánk egyik legkedveltebb útszakasza.
GeorgeJasy: Ilyen közelről is simának tűnik az új, mátrai aszfalt...

10. Bükk

Ha már Egerig eljutottál, nem érdemes megállni: Felsőtárkányt megcélozva egyenesen Lillafüredig motorozhatsz, ami újabb 36 kilométer megannyi gyönyörű pihenőhellyel. A 2505-ös út egész évben príma célpont, és nem csak a temérdek kanyarnak köszönhetően - az ezernyi színben pompázó, őszi Bükknek is igazán nehéz ellenállni.