· Képek: MTI · 2019. augusztus 17. 3

Elhunyt Peter Fonda

Nevetve búcsúzott...

Hosszú betegség után, tegnap éjjel életét veszítette az egyik leghíresebb „motoros”, Peter Fonda. Barátai, szerettei így búcsúztak a 79 évesen elhunyt színésztől.
Fonda a hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregjeként emlegetett, néhai Henry Fonda, a nővére Jane Fonda és leánya, a szintén színésznő Bridget Fonda. Peter karrierje a hatvanas évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt, és amelyet egy másik színészlegenda, Dennis Hopper rendezett.
Az Easy Rider után több motorosfilmben és reklámban feltűnt Fonda hosszabb ideje tüdőrákban szenvedett, és ennek szövődményei miatt veszítette életét. 79 éves volt
Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.
Viszlát, Easy Rider!
Kollégák, barátok, rokonok emlékeztek meg róla az elmúlt órákban. Jane Fonda a Hollywood Reporter című szaklapnak küldött közleményében úgy fogalmazott: “nagyon szomorú vagyok. Ő volt az én melegszívű kis öcsém. A család nagy társalgója. Csodás időket töltöttem kettesben vele ezekben az utolsó napokban. Nevetve ment el”.
{{articleGallery[22851].caption}}
Ava DuVernay egy Fondával közös fotót tett közzé a Twitter-fiókján. Hasonlóképpen Nancy Sinatra is közös fényképpel fejezte ki gyászát. Mia Farrow szintén közös fotót publikált mikroblogján, mellé azt írta: “csodálatos lélek. Békességet neked, Peter!”. Rob Reiner így méltatta: “Peter Fonda forradalmi filmkészítő volt forradalmi időkben. Abban a házban született, ahol én élek most, szellemisége mindig hiányozni fog”.