· Képek: Police.hu · 2019. augusztus 15. 48

TISPOL-akció zajlik a héten Magyarországon

Megint gyorshajtókra vadásznak

Jó lesz, ha mindenki fokozottan figyel a megengedett legnagyobb sebességre, mert nemcsak nálunk, hanem Európa túlnyomó részén – összesen 28 országban – folyik nagyszabású sebességmérés, így a magyar motorosok által leggyakrabban látogatott államokban is ellenőrzésekre számíthatunk a hétvégéig.
A TISPOL, vagyis az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata a „Speed” akció keretében elsősorban a gyorsforgalmi utakon, illetve a lakott területen ellenőrzik a sebességet a rendőrök.

TISPOL-akció zajlik Magyarországon

A magyar rendőrség a VÉDA-rendszer mobil és fix, telepített eszközeit egyaránt beveti az augusztus 12. és 18. között zajló akcióban, sőt ahol a feltételek adottak, ott leállításos ellenőrzésekre is sor kerülhet. Utóbbi visszatartó ereje egyébként a legnagyobb a közlekedők körében.
{{articleGallery[22839].caption}}
A rendőrség ezzel és más hasonló kampányokkal igyekszik hozzájárulni az Európai Unió és hazánk közlekedésbiztonsági célkitűzéséhez. Nem kisebb eredményt szeretnének elérni, minthogy egy éven belül felére (!) csökkenjen a balesetben elhunytak száma a 2010-es adatokhoz mérten.
Nem csak traffipaxoznak...
Legtöbben a Speed-akcióról ismerik a TISPOL kampányait, pedig ez csak egy a sok közül. Tavaly például kilenc különböző programot hirdettek, így Magyarországon is egész hetes hajtóvadászat zajlott például az ittas vezetők ellen.
{{articleGallery[22841].caption}}
Mi több, szeptemberben hét napon át csak azt figyelték, hogy mennyire figyelmesek, körültekintőek a baleseti gócpontokban közlekedők, és figyelmeztették, aki úgy hajtott ki a főútra vagy úgy fordult meg, hogy akadályozta és/vagy veszélyeztette a többieket. Ez utóbbi már csak azért is fontos számunkra, mert a többjárműves motorbalesetek döntő többségét is a figyelmetlenségből fakadó hibák okozzák.
A TISPOL egyébként bő két évtizede szervez nemzetközi szintű akciókat, éves terveiben általában kilenc átfogó ellenőrzés szerepel. A kampányok jellegzetessége, hogy a tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos szempontok alapján ellenőrzik a járművek vezetőit.
Karosszéria híján egy kisebb ütközés is komoly sérülést okozhat a motorosnak, éppen ezért érdemes felhívnod a kétkerekűvel közlekedőkre a többi autós figyelmét. Sokat segíthetsz azzal, ha megrendeled és felragasztod a Magyar Motorosklub látványos matricáját a járművedre, mert így biztosan még többen vigyáznak majd ránk az utakon!