· Képek: Pulai László és MTI/Krizsán Csaba · 2020. június 5. 18

Újra szabadon utazhatunk a szomszédos országokba

Nyitott határok

Ma reggel végre ledőlt az utolsó dominó is, és megnyílt az út Magyarország, valamint Ausztria között. Ez egyben azt is jelenti, hogy eltörlik a korábbi időkorlátozást és karantént – visszaáll a régi rend.
Ma reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők – jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovic szlovák kormányfő, emlékeztetve arra, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria között született megállapodás a határnyitásokról.

Hazatérhetnek a magyarok, mehetnek a motoros túrázók

– Sikerült megállapodni minden technikai kérdésben, így pénteken reggel, várhatóan 8 órától minden korlátozástól mentesen utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok – fűzte hozzá Szijjártó Péter. A további EU-s célországok karanténszabályai itt olvashatóak.
{{articleGallery[25649].caption}}
Mindez annyit tesz a gyakorlatban, hogy tulajdonképpen visszaáll a régi rend, azaz átjárhatóak lesznek a határok, mi több, a nemrég hozott, ideiglenes korlátozásokat is feloldják. Tehát ma reggeltől már nincs sorban állás a szlovák határon és azt sem szabják meg, hogy a múlt héten kihirdetett 48 órára vagy hosszabb időre látogatsz ki a Tátrába.
Brindzás galuska Donovalyban vagy egy remek apfelstrudel a legendás Kalte Kuchl teraszán? Végre mindkettőt megkóstolhatod, hiszen kinyitottak a határátkelők, ráadásul napos, remek időt jósolnak holnapra
Egyben megszűnik a karanténkényszer is, azaz Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából hazatérve sem kell két hétre bezárkóznod, mint korábban, és nincs szükség friss negatív tesztre sem, ha ellátogatnál valamelyik országba.