Több fiatal motorversenyző is életét veszítette idén a különböző versenysorozatokban, ezért a Dorna alapjaiban átírta a szabályokat. A módosítások legfőbb eleme, hogy megszabja: pontosan ki és mikortól vehet részt a világbajnoki küzdelmekben és egyszerre hány pilóta lehet a pályán. Ez alapján legfeljebb 32 motoros sorakozhat fel a Moto3 Junior-vb-n és a WorldSSP300 versenyhétvégéin is.

moto2-es-moto3-eletkor-valtozas
A 2022-es módosítás csak a kezdet, ugyanis 2023-tól már egységesen 18 éves kortól lehet indulni a MotoGP mindhárom (!) kategóriájában, sőt a WorldSSP300-ban is. Az életkorhatárok módosítása mellett újabb kategóriákra terjesztenék ki a légzsákos ruhák használatát, és dolgoznak egy balesetre figyelmeztető rendszeren is, ami nyomban jelzi a pilótának, hogy ütközés történt a pályán

Ez alapján 2022-től így alakulnak a minimumkorhatárok: a Talent Cupban 13 éves kortól indulhatnak pilóták, a Red Bull Rookies Cup küzdelmeiben pedig 14 éves kortól vehetnek részt. Az eddigi 14 helyett 15 éves kortól nevezhetnek a Moto3 Junior-vb-re, míg a WorldSSP 300 futamain – 15 helyett – 16 évesen indulhatnak. Természetesen aki fiatalabb, de jelenleg is az adott kategóriában versenyez, annak nem kell felfüggesztenie motoros karrierjét – ő külön elbírálás alá esik és automatikusan megkapja a rajtengedélyt.