· 2020. augusztus 10. 9

MotoGP - Brno

Ilyen lenne a GP?

Bajnokesélyes versenyzők szenvedtek a mezőny végén, miközben újoncok és idejétmúlt, privát motorok mutattak fityiszt a gyári gépeknek. Meglepetések egész sora Brnóban.
Mintha Eric az angolna vagy Eddie a sas indulna az olimpiai címért – kis túlzással így jellemezhetjük a MotoGP elmúlt hétvégéjét, ahol a gyári csapatok legjobb pilótái küzdöttek a darálóban, miközben Apriliák és KTM-ek diktálták a tempót. Már az edzés is komoly meglepetéssel zárult, hiszen Zarco a (tavalyi) privát Ducatival megszerezte a pole-t, és Aleix Espargaro is kiemelkedő időt futott, mi több, ő a verseny elején a dobogós helyekért harcolt Morbidellivel és Quartararóval.
{{articleGallery[26398].caption}}
Némi adok-kapok után gyorsan kialakult az élboly, mégpedig szokatlan nevekkel a háromfős társaságban. Binder, Espargaro és Quartararo próbált az élre törni, ám az éllovas francia – vélhetően hasonló, beállítási gondok miatt, mint Vinales – elkezdett tempót veszíteni, míg a más beállítással pályára lépő Rossi és Morbidelli a futam utolsó harmadában is erős tempót diktált.
{{articleGallery[26402].caption}}
Persze Morbidelli remek motorozása sem volt elég, hogy megállítsa az élete versenyét futó Bindert, aki az utolsó tíz körben elképesztő tempót futott, és élete harmadik (!) MotoGP-versenyét megszerezte a győzelmet, ami egyben a KTM első diadala is a királykategóriában.
{{articleGallery[26401].caption}}
Végül Binder, Morbidelli, Zarco sorrendben futottak be a kifejezetten izgalmas futamon, ami olyannyira szoros volt, hogy alig nyolc másodpercen belül (!) futott be az első hat helyezett, mi több, a legjobb 14 pilóta is húsz másodpercen belül zárt.
{{articleGallery[26399].caption}}
A brnói végeredmény az ékes bizonyíték rá, hogy a rendhagyó helyzet mennyire felboríthatja az erőviszonyokat, és egy ilyen szokatlan módon zajló bajnokságban a korábban esélytelennek tartott pilóták, csapatok is a csúcsra érhetnek. Ilyen a MotoGP, ha kihagynak a srácok nyolc hónapot, és utána hetente kell versenyezniük? Aligha gondolta bárki még pár héttel ezelőtt, hogy ekkora meglepetéseket hoz majd a későn kezdődött, de csonka szezon...