Nehéz napja volt Quartararónak és Espargarónak, ugyanis mindketten betliztek a trükkös körülmények között zajlott összecsapáson. Az apriliást – a boxutcai rajt után – ezúttal hosszúkörös büntetés hátráltatta és egyébként sem volt erős a tempója, francia ellenfele pedig a mezőny végén körözött az eső áztatta, vizes pályán.

Öten küzdenek az idei MotoGP-trófeáért

Így aztán egyikük sem tudott pontokat szerezni, nem úgy az élen csatázó Miller és Bagnaia, akik – igaz, némi segítséggel – sokat ledolgoztak hátrányukból. Az ausztrál szinte végig vezette a futamot, míg Bagnaia meglepetésre kivételesen jól ment esőben. Jóllehet, az olasz harmadik helye annak – is – köszönhető, hogy a nála sokkal gyorsabb Zarco szem előtt tartotta a csapatérdekeket, és szándékosan nem előzte meg a gyári motoron ülő márkatársát.

motogp-taifold-2022
Miguel Oliveira

A kaotikus, izgalmas versenyt végül a KTM-es Oliveira nyerte, aki rendszerint a mezőny fülé magasodik ilyen extrém körülmények között, a második-harmadik helyen Miller és Bagnaia futott be, míg mögöttük Zarco és Marquez érkezett.

Ezzel igazán szorossá vált a tabella, hiszen Quartararo előnye két pontra olvadt (!) Bagnaiával szemben, és mögöttük Espargaro, Bastianini és Miller lemaradása sem vészes, ugyanis 40 ponton belül követik a franciát. Még három futam van hátra az idényből: Ausztrália és Malajzia után november első hétvégéjén, Spanyolországban ér véget az idei gyorsaságimotoros-világbajnokság.