· 2019. november 18. 1

Véget ért a 2019-es MotoGP-szezon

Egyszemélyes hadsereg

A szokásos forgatókönyv szerint zajlott az évadzáró futam, már ami a MotoGP-t illeti. Marquez egyedül is jobban teljesített, mint a rivális csapatok, Lorenzo pedig pontszerzéssel búcsúzott a vb-től.
Olyan sok bukás történt a Moto3-versenyen, hogy már-már attól tartottak a szervezők, hogy módosítani kell az eredeti programtervet. Végül a Moto2-rajt elhalasztásával és a versenytáv rövidítésével helyreállt a rend, és kettőkor elstartoltak a pilóták, élen az idei év csodagyerekével, Fabio Quartararóval, akiről már 2015-ös debütálásakor ezt írtuk: „Bármennyire is nehéz elsőre elhadarni, hogy Fabio Quartararo, ideje, hogy a riporterek megtanulják a kacifántos nevet, hiszen az ifjú francia valószínűleg az idei szezon egyik főszereplője lesz. Nem lennénk meglepve, ha pár éven belül a MotoGP egyik legjobb pilótája lenne...” Lám, csak három-négy évet kellett várni az áttörésre.
{{articleGallery[23952].caption}}
Miként azt sejteni lehetett, ezúttal sem ő, hanem a méregerős Ducatival kilövő Miller fordult be elsőként, de az ifjú francia nem engedte meglépni - rögtön visszavette tőle a spiccet. Némi kakaskodás után beállt a vezető boly sorrendje, melyben Quartararo, Marquez, Miller, Dovi és Rins üldözte egymást.
{{articleGallery[23953].caption}}
Sajnos ezúttal elmaradt az utolsó körös tűzijáték, ugyanis a spanyol világbajnok még a verseny féltávja előtt rászánta magát az előzésre, és ezután konkrétan vonatoztak az élen állók, csak a távolság változott közöttük - Marquez, Quartararo, Miller sorrendben futottak be. Újabb győzelmével Marquez annyi pontot gyűjtött, hogy az egyéni és a márkavilágbajnoki cím mellett a csapatbajnokság trófeája is a Repsol Hondához került. Quartararo állt mellette a pódiumon, aki úgy nyilatkozott a verseny után, hogy tavaly sokan bírálták a „túl korai” kategóriaváltás miatt, és nyíltan kimondták, hogy még nem elég érett a GP-mezőnyhöz. - Nos, idén megnyertük a privát értékelést egyéniben, illetve csapatban, és csak egy futamgyőzelemmel lehetne jobb a mérlegünk - vágott vissza a kritikusoknak Quartararo. A valenciai zárófutam részletes edzés- és végeredményei itt találhatóak.
{{articleGallery[23954].caption}}
Ezzel tehát véget ért a 2019-es MotoGP-szezon, ám nem sokat pihenhetnek a versenyzők, ugyanis holnap kezdetét veszi a 2020-as felkészülés Valenciában, ahol talán az is eldől, hogy Miller vagy Petrucci lesz-e Dovizioso csapattársa a következő idényben, és fény derülhet a Lorenzo távozása után üresen maradt HRC-ülés titkára is.