· Képek: Motorcycle Nerd · 2019. február 11. 17

Forradalmi légzsák motorosoknak

Tényleg ez ment meg?

A kisfilm igencsak látványos lett, de ettől még nehezen hihető, hogy a gyakorlatban is ilyen hatékony lenne a Startup Selfie-n feltűnt életmentő eszköz.
Évtizedek óta elérhetőek már a különböző légzsákos öltözetek, ám ezek közös hátránya, hogy csak a test bizonyos részeit fedik, azaz nem nyújtanak körkörös védelmet a pilótának. Ezen változtatnának a most feltűnt légzsákos ruha tervezői:
Mintha egy puha paplan lenne, úgy öleli körbe tetőtől-talpig a felfúvódó légpárna a vezetőt, amint az nekiütközik valaminek vagy egyszerűen leesik a motorról. Tulajdonképpen csak az alkarja, a lábfeje és a csípője látszik ki a hatalmas burokból, ami rögtön felveti a legfontosabb kérdést: mekkora is lesz nyugalmi állapotban és főként hány kilót nyom egy ekkora szerkezet? Mi működteti a hatalmas párnát, hogy az tényleg a másodperc tizedrésze alatt teljesen felfúvódjon? Mi történik azzal a motorossal, aki nem ütközik senkivel, egyszerűen csak elcsúszik? Miként és milyen hosszú úton fog megállni csúszás közben? Egyelőre tehát több a kérdés és a kétely, mint az elismerő szó, de azért utóbbiból is akad a cég honlapján. - Remek ötlet! Ha egy hosszú túrán nagyon fáradtan érkezem este a kempingbe, csak fékezem egy nagyot, leugrom a motorról, és máris rajtam a hálózsák, lehet aludni! - fűzte hozzá viccesen az egyik kommentelő. Akárhogy is, az ötlet jó, de egyelőre ne fűzzünk nagy reményeket ahhoz, hogy már a 2019-es EICMA-n feltűnik az öltözet. Mindenesetre kíváncsian várjuk az első élőben forgatott videókat, hiszen minden újítás hasznos, ami a motorosok védelmét szolgálja, még ha ilyen utópisztikus is, mint a teljes testet elfedő légzsák.